- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A tótoknál győzedelmeskedett a sorosista buzibarát libsi

A Markíza televízióban szombat este 10-kor, közvetlenül az urnazárás után közzé tett felmérési adatok szerint egyértelmű eredménnyel zárult a szlovák elnökválasztás. Mint a pozsonyi Új Szó írta, a Focus kutatása alapján az ellenzéki liberális Zuzana Čaputová 55,20, míg Maroš Šefčovič volt uniós biztos 44,80 százakékot szerzett.

A lap beszámolt arról is, hogy a Median intézet ennél is látványosabb különbséget jósolt: náluk Čaputová 60,5 százalékot kapott, Šefčovič pedig 39,5-öt.

Zuzana Caputová Pozsonyban született 1973-ban, jogi diplomáját a pozsonyi Komensky egyetemen szerezte 1996-ban. Az egyetem elvégzése után két évig a bazini (Pezinok) városi hivatalban dolgozott jogi asszisztensként, majd a hivatal vezetőjének helyetteseként. 1998-tól különböző harmadik szektorbeli szervezetekben tevékenykedik. 2001-től a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) által finanszírozott Via Iuris civil szervezet tagjaként dolgozott, 2017 szeptemberéig, amikor visszatért a jogi magánpraxishoz.

Caputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indult az államfőválasztáson. Neve fél évvel korábban gyakorlatilag még ismeretlen volt a politikában. Erőteljesen liberális nézeteket vall, egyebek mellett az azonos nemű partnerek örökbefogadását is támogatja.

Maros Sefcovic Pozsonyban született 1966-ban, a pozsonyi Közgazdasági Főiskolán diplomázott. 1985 és 1990 között a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében folytatta tanulmányait. 1994-ben a pozsonyi Komensky egyetemen jogi diplomát szerzett, később ugyanott európai és nemzetközi jogból doktorált (PhD). Professzionális karrierjét 1990-ben, a volt Csehszlovákia külügyminisztériumában kezdte, majd Zimbabwéban és Kanadában, később szlovák nagykövetként Izraelben teljesített szolgálatot.

2004-től Szlovákia állandó brüsszeli uniós képviseletének vezetője volt, 2009-től az Európai Bizottság oktatási ügyekért felelős tagja, később energetikai ügyekért felelős biztos. Sefcovic önmagát úgy jellemezte, hogy pártpolitika felett álló államfő akar lenni, aki társadalmi megbékélést hoz, és az ország minden állampolgárát képviseli. Ezzel arra tett utalást, hogy a jelenlegi államfő, a mostani megmérettetésen már nem induló Andrej Kiska megválasztása óta gyakorlatilag állandó feszültség áll fenn a kormányzat és az annak szinte minden lépését erőteljesen bíráló köztársasági elnök között, ami az elmúlt években érezhetően elmélyítette a politikai nézetek mentén a társadalmon belül egyébként is jelen lévő megosztottságot.

A választás nem hivatalos végeredményét vasárnap hajnalra, a hivatalosat aznap délre ígérték.

Hunhír.info