- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tót elnökválasztás: hidegen hagyja az őshonos magyarokat

A hétvégi szlovák elnökválasztáson a lehető legkisebb rossz helyzete állt elő eddig, de azt semmiképpen sem lehet állítani, hogy jó lenne a felvidéki magyaroknak az elnökválasztás eredménye.

Vasárnap már beszámoltunk róla, hogy a szombati szlovák elnökválasztás első fordulóját Zuzana Caputová nyerte, rajta kívül Maros Sefcovic jutott be a március utolsó hétvégéjén esedékes második fordulóba.

A felvidéki magyarságot magára hagyta a szlovák politika. Nem véletlen, hogy Szlovákia déli részén, azaz a magyar többségű járásokban tendenciózusan alacsonyabb a választási részvétel. Mit ad Isten, éppen Komáromban és környékén volt a legalacsonyabb a részvétel, de a többi színmagyar járásban is bőven az országos átlag alatt maradt. Vajon miért?

Eddig egyszer sem volt olyan elnöke Szlovákiának, akit különösebben érdekelt volna a magyarok sorsa. Igaz, hogy egy szimbolikus posztról van szó, tehát eleve szinte mindegy, ki az elnök, de mégis. Legalább szavak szintjén lehetne valami, de még az sincs.

A mostani választáson különösen rossz volt a helyzet. Eddig legalább mindig volt egy MKP-s magyar jelölt, de most Menyhárt József visszalépett. Ott volt a Most-Híd magyar jelöltjeként Bugár Béla, de ő annyira hiteltelen a magyar érdekek képviseletében, hogy még a szavazó magyarok sem őt támogatták.

Maros Sefcovic annak a Smernek a jelöltje, amelynek a nyelvtörvényt és a kettős állampolgársági törvényt is “köszönhetjük”. Emellett egyébként az EP-ben a bevándorláspárti szociáldemokrata frakciónak a tagja, támogatja Frans Timmermans csúcsjelöltségét, Sefcovicot pedig olyanok támogatják, mint Vera Jourová vagy Günther Oettinger.

Zuzana Caputováról az már sokat elmond, hogy egy balliberális párt jelöltje. A magyarok felé az első forduló megnyerése után tett egy kis gesztust azzal, hogy magyarul is megköszönte a szavazatokat, de nagyjából ennyit lehet várni tőle. A magyar balliberális sajtó nagyon ajnározza, sok jót ez sem jelent. Bár nagyon nincs minek örülniük, Szlovákiában nagyjából mindegy, ki az államfő.

Összefoglalva a helyzetet: egyik jelölt sem jó a magyaroknak, de talán a lehető legkisebb rossz az, ami most előállt. Vállaltan magyarellenes elnöke biztosan nem lesz Szlovákiának, már ennek is örülni kell. Sok vizet egyébként sem zavar a szlovák elnök.

888.hu

Hunhír.info