- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Adj a tótnak szállást, kiver a házadból!

Berényi József, Nagyszombat megye MKP-s alelnöke fontos és egyben aggasztó statisztikai adatokra hívta fel a figyelmet. Az adatok a megye különböző járásaira bontva mutatja be, hogy hova mennyien költöztek be új lakók, és honnan mennyien költöztek el. Figyelemre méltó adat, hogy a megye két magyar járásába, a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásba költözik be a legtöbb ember.

Az adatok alapján jellemzően TÓTOK települnek be északról.

Nagyszombat megye mellett Pozsony környékén is jellemző a belső migráció, azaz egyre több TÓT költözik magyar falvakba, felborítva ezzel az etnikai viszonyokat. Pozsony térségében ráadásul ez még magyarországi és ausztriai falvakat is érintő folyamat, Rajkán vagy éppen Dunakilitiben lassan több a TÓT, mint a magyar. Rajkára, vagy az Ausztriában található Köpcsénybe például már nyolc éve közlekedtet buszjáratokat a DPB, azaz a pozsonyi BKV.

A Körkép cikke rámutat, hogy a TÓTOK beköltözése a magyar falvakba milyen problémákat jelent. Az a legkevesebb, hogy az etnikai viszonyok megváltozásával már nem lesz színmagyar a Csallóköz. Ennek sokkal kézzelfoghatóbb következményei vannak.

A betelepült TÓTOK azonnal szlovák iskolát követelnek gyermekeiknek, ha pedig előbb-utóbb bekerült egy TÓT az adott település közgyűlésébe, akkor miatta szlovákul kell majd folytatni a közgyűléseket, melyek addig természetesen magyar nyelven zajlottak.

A Körkép szerint összehangolt akció zajlik a Csallóköz nyugati részén. A portál rámutat a TÓT betelepülők és politikusaik együttműködésére.

Nagyszarván két gyermek miatt akartak TÓT óvodát és iskolát indítani betelepülő TÓTOK. Az ügy csúcspontján a falu két TÓT kisiskolása miatt egyenesen Peter Pellegrini kormányfő látogatott személyesen a helyszínre, ezt követően a közoktatási törvényt is megváltoztatták, hogy jöhessenek a TÓT kisiskolák a magyar tömbterületekre. Ez papíron a magyaroknak is lehetőség lehetne, de a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja.

A pozsonyi gyorsforgalmi út épülése, és a magyar falvakban még mindig tapasztalható alacsonyabb ingatlanárak miatt egyre több és több (főleg fővárosi) TÓT költözik be magyar falvakba a Csallóközben. A magyar tömb így egyre inkább oldódik, a TÓTOK egyre több jogot követelnek maguknak, ez végső soron az asszimiláció felgyorsulásához vezet.

888.hu

Hunhír.info