- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

70 ezer eurót fizettek a szlovák újságíró megöléséért, magyar nevű az elkövető és a közvetítő is

70 ezer eurót fizettek Ján Kuciak meggyilkolásáért, Martina Kusnírová megölésére nem vonatkozott a megrendelés. A gyilkos fegyver egyelőre nincs meg, ahogy a fő megrendelő sem – tudatta az ügyet felügyelő ügyész a mai sajtótájékoztatón.

2018. február 25-én jelentette a szlovák rendőrség, hogy holtan találták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát Nagymácséd településen. Az újságírónak posztumusz jelent meg az a tényfeltáró cikke, amit már nem tudott befejezni. Ebből kiderül, hogy cseh, olasz és más szlovák kollégáival közösen már hónapok óta dolgozott egy terjedelmes beszámolón arról, hogy a Ndrangheta nevű befolyásos olasz maffiaszervezet hogyan terjeszkedett, hálózta be Szlovákiát és üzleti kapcsolatai hogyan érték el a nagyobbik kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia vezető politikusait.

Az ügyész megerősítette, hogy négy személy ellen emeltek vádat a Kuciak-gyilkosság ügyében. A vádlottak Szabó Tamás, Miroslav Marcek, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová.

A vádemelés alapját azok a bizonyítékok képezik, melyek a rendőrség hét hónapos nyomozása alatt kerültek elő. A gyilkosnak 50 000 eurót készpénzben fizettek ki Ján Kuciak meggyilkolásáért, és megígérték neki egy 20 000 eurós adósság elengedését.

Jaromír Ciznár főügyész szerint a bizonyítékok nagyon erősek, de csak akkor lesz nyugodt, ha mind a négy vádlott jogerősen el lesz ítélve.

Új Szó

Hunhír.info