- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Középületek elleni támadásoktól tartanak Ficóék

Konfrontációkat és középületek elleni támadásokat valószínűsítenek a szlovák biztonsági szervek a péntek késő délutánra több szlovákiai városban bejelentett tüntetéseken – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után a pozsonyi kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóján.

Péntekre – amikor az országban kialakult belpolitikai válságról tart egyeztetést a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke – ismét több felvidéki városban, köztük Pozsonyban is felvonulásokat jelentettek be.

A múlt heti – akkor még politikamentesként, a meggyilkolt újságíróra való megemlékezésként meghirdetett – többezres “gyászmenetektől” eltérően a mostani megmozdulások szervezői a demonstrációk céljai s követelései között már nyíltan megjelölték a kormány távozását, s a tüntetésekhez az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” jelmondatot csatolták.

Robert Fico elmondta: a kormány biztonsági tanácsát azt követően hívták össze, hogy az állambiztonsági szervektől – köztük a rendőrségtől és a titkosszolgálatoktól – olyan információkat kaptak, “nagy a valószínűsége” annak, hogy a tüntetéseken konfrontációkra és középületek elleni támadásokra kerülhet sor. “A helyzet rendkívül komoly, s arra reagálnia kellett a biztonsági tanácsnak” – jelentette ki a kormányfő.

Elmondta: a kormányhivatal előtti téren a bokrokban és a fák mellett elrejtve felhalmozott kőkockákat fedeztek fel, azt viszont, hogy ezek mikor, hogyan és milyen célból kerültek oda, nem tudni. Hozzátette: az esetet vizsgálja a rendőrség, amely várhatóan még a nap folyamán tájékoztatni fog ezzel kapcsolatos megállapításairól, s a helyzet és biztonsági szervek következtetései a három legfőbb közjogi méltóság találkozóján “részletekbe menően” is terítékre kerülnek.

A tót miniszterelnök hangsúlyozta: teljes mértékben tiszteletben tartja minden polgárnak a békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát, akkor is, ha ezek a nézetek kormányellenesek, de tekintettel a biztonsági szervek információira, a rendőrségnek is úgy kell tevékenykednie, hogy egy kockázatos helyzetben meg tudja védeni az embereket, illetve a köz- és magántulajdont.

Andrej Kiska szlovák államfő a három legfőbb közjogi méltóság – Andrej Danko házelnök által indítványozott – pénteki találkozójával kapcsolatban csütörtökön bejelentette: azt szeretné, hogy ott elfogadják azt az általa előterjesztett nyilatkozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy “mély tisztelettel viseltetnek a polgári jogok szabad gyakorlása” iránt, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem nevezik külföldről irányított államcsínykísérletnek, sem más formában nem becsmérlik a “nyugodt polgári tiltakozásokat”.

mti

Hunhír.info