- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyar néppárti képviselő: Nem erkölcsös Orbán migrációs politikája

Csáky Pál szerint „sokkal okosabban” is viselkedhetett volna a menekültkvótákat teljesen elutasító Magyarország, Csehország és Lengyelország.

A pozsonyi Új Szó szlovákiai európai parlamenti képviselőket kérdezett arról, mit gondolnak a Magyarország, Lengyelország, Csehország ellen a héten indított kötelezettségszegési eljárásról. Mint fogalmaztak, „míg Szlovákia dicséretben részesült a bizottságtól, amiért javaslatokat tett a menekültválság megoldására, és amiért több száz menekültet ideiglenesen átvett Ausztriától, illetve tizenhatot befogadott, addig a visegrádi négyek maradék három országa ellen eljárás indult”.

Nagy József (Híd – néppárti frakció) azt mondta a lapnak, a kötelezettségszegési eljárás „nem »büntetőeljárás«”, kommunikáció kezdődik a bizottság és a tagállam felelős minisztériumai között a probléma megoldása érdekében. Ugyanakkor úgy vélte, a „menekültek befogadásának teljes elutasítása nem járható út, el kell fogadni azt, hogy a nem gazdasági, hanem a tényleges menekültek befogadásából nekünk is ki kell vennünk a részünket”.

Csáky Pál, a Fidesszel szoros szövetségben álló Magyar Koalíció Pártja képviselője azt mondta, „a menekültek befogadásának teljes elutasítása nem elfogadható taktika, hosszú távon nem tartható és nem is erkölcsös”.

„Azokon a menekülteken, akik a genfi konvenció alá esnek, segíteni kell. Sokkal okosabbnak tartanám azt, ha ezek az országok kijelentenék, hogy nagyon megszűrve, de befogadjuk azokat, akiket mi elfogadhatónak tartunk, és amikor azt elfogadhatónak tartjuk. Tehát egy észszerűen engedékeny álláspontra kellene helyezkedniük. Az abszolút nulla nem tartható és nem is erkölcsös” – fűzte hozzá Csáky.

mno

Hunhír.info