- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szenvedésük egyetlen oka: magyarok voltak

Április 12-e a felvidéki magyarok Benes-dekrétumok jegyében történt kitelepítésének emléknapja. Felvidéken, Gömörfalván április 8-án megemlékezést tartottak az 1947-ben kitelepített magyarok emlékére. Az emlékműsort a Csemadok, a Via Nova helyi alapszervezetei és a helyi önkormányzat szervezték.

A rendezvényre személyes meghívást kapott Faragó László, az MVSZ küldötte, Gyöngyös volt polgármestere, aki egyben a Magyarok Világszövetsége nevében is koszorúzott.

A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött. Ezt követően koszorúzásra került sor a kitelepítettek emlékére felállított emlékkőnél. Majd a fiatalok kultúrműsorral köszöntötték a még élő, egykori kitelepített idős embereket és a résztvevőket. Történelmi előadás hangzott el a szomorú és tragikus eseményekről. Végezetül beszélgetés kezdődött a megjelent idősekkel, akiknek nehéz volt újra átélni az akkori borzalmakat, hiszen abban az időben még tizenéves gyerekek voltak. Örömmel fogadtak volna egyetlen szót szüleik számára: bocsánat. Könnyeiket törölgetve nehezen nyíltak meg, de elmondták szenvedéseiket, amely egész életüket végigkísérte. Szenvedésük egyetlen oka: magyarok voltak. Hontalanok voltak szülőföldjükön, de mégis megmaradtak magyarnak.

Idézetek dokumentumokból: „40 ezer felvidéki magyart deportáltak a cseh Szudétákba”; “36 ezer pozsonyi,kassai,komáromi magyart internáltak,lakásaikat elkobozták”; „327 ezer magyart szlováknak nyilvánítottak”; „181 ezer magyart ítéltek bűnösnek”; „76 616 magyart vagoníroztak és Magyarországra zsuppoltak”…

Egyszer mégiscsak hatályon kívül fogják helyezni a Benes-dekrétumokat, és bocsánatot kérnek értük!

Hunhír.info – MVSZ Sajtószolgálat

Hunhír.info