- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Malina Hedvig nem hazudik

Az egyik legolvasottabb szlovák hetilap főszerkesztői publicisztikai írást és nyolcoldalas elemzést szentel az a brutálisan összevert és megalázott magyar diáklány ügyének. Hedvig képe mellett a címlapon is az szerepel szlovákul: Hedvig nem hazudik.

A Tyzden a tavaly augusztus 25-én megvert nyitrai magyar diáklánnyal, szemtanúkkal és szakértőkkel folytatott beszélgetés és egyeztetés alapján foglalkozik a szövevényes ügy egyes mozzanataival. Teszi ezt néhány hónappal azután, hogy a szlovák rendőrség és a Fico-kormány belügyminisztere, Róbert Kalinák 2006 szeptemberében bejelentette: Hedviget nem támadták meg, az esetet csak kitalálta.

A hetilap egy főszerkesztői publicisztikai írást és nyolcoldalas elemzést szentel az ügynek, és a diáklány képe mellett a címlapon is az szerepel szlovákul: Hedvig nem hazudik. A lap felteszi a kérdést: a szlovák rendőrség miért nem hallgatta ki Hedvig diáktársait. Azok – miközben vizsgáztatásukra vártak – szemtanúi voltak annak, amikor a lány a támadás után megverten, piszkos ruhában és sokkos állapotban megjelent az egyetemen.

A szemtanúkat csak idén februárban hallgatták ki. Ugyancsak furcsállja a Tyzden, hogy a nyomozók nem kérték el Nyitra város és az egyik helyi szupermarket térfigyelő kamerarendszere által rögzített aznapi felvételeket, amelyek esetleg további információkkal szolgálhattak volna az esettel kapcsolatban.

Az összeállítás arra is rákérdez: a magyarellenes feliratokkal összeírt blúzhoz hasonlóan miért nem küldte a rendőrség szakértői vizsgálatra Hedvig szoknyáját és melltartóját is, mert egyes szemtanúk szerint a szoknyája is piszkos, sáros volt, amikor beért az egyetemre. Kérdés az is, miért nem hallgatták ki azt a férfit, akire illik a Hedvig által adott egyik személyleírás. Ez a férfi állítólag bizonyítékokat adott át a rendőrségnek saját ártatlanságáról. A szlovák hetilap hiányolja az említett férfi és Hedvig szembesítését is.

Az esettel kapcsolatos orvosi szakvélemények ellentmondásaira ugyancsak rávilágít a Tyzden: míg közvetlenül a történtek után a nyitrai és a dunaszerdahelyi kórház illetékes orvosa is számos sérülést említ jegyzőkönyvében, a rendőrség által csak később kijelölt szakértő kizárja ezek egy részét. “Miért nem kért a rendőrség ezen ellentmondások esetében konzultációt és állásfoglalást más orvosoktól is?” – kérdezi a pozsonyi újság, hangsúlyozva: csak erre a szakértői véleményre hivatkozott a rendőrség, amikor megszüntette a büntetőeljárást a Malina Hedvig-ügyben.

Az egyetemista lányt tavaly augusztus 25-én reggel támadta meg két fiatal soviniszta bűnöző Nyitrán, amikor éppen az egyetemre tartott vizsgázni. A szlovák rendőrség több mint két héttel a történtek után azzal állította le a nyomozást és az eljárást, hogy nem történt bűncselekmény – az esetet csak a sértett találta ki.

F.H. nyomán

HunHír.Hu