- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Provokáció Erdély elrablásának évfordulóján

A Légió Hungária erdélyi divíziója mélységesen felháborítónak tartja, hogy 2022 végén és gyakorlatilag a harmadik világháború küszöbén, egyes magukat megtévesztő módon nacionalistának valló szervezetek, mint a Noua Dreapta vagy a Calea Neamului számára még mindig a magyarellenesség, az uszítás, a provokáció tevékenységük elsődleges iránya.

Olyan időket élünk, amikor az összefogásra lenne legnagyobb szükség, hisz csak ez adhat esélyt arra, hogy egy szebb és jobb jövőt biztosíthassunk gyermekeinknek, a következő generációnak, ám egyeseknek ilyenkor is csak a provokáció a kenyerük – fogalmaz Hunhír.infóhoz eljuttatott közleményében a szervezet.

A Légió Hungária értesülései szerint Románia egyesítésének évfordulójára a regnáló hatalom Csíkszeredába katonai repülőgépeket is felvonultató katonai parádét szervez. Továbbá a kézdivásárhelyi provokációhoz a Calea Neamului helyi elnöke, Mihail Tîrnoveanu saját közösségi oldalán szervez adománygyűjtést, hogy a környező megyékből tudjanak hozni további provokátorokat és finanszírozni a költségeket, mely felhívásba a székelyföldi “terror”vádat is megemlítik, kiemelve, hogy akkor sem voltak és most sem hajlandók hátrálni egy lépést sem, bármi is történjen. Ezzel párhuzamosan a Noua Dreapta pedig Sepsiszentgyörgyre utaztatja tagjait és szimpatizánsait.

A Légió Hungária kiáll minden soviniszta, de legfőképp magyarellenes megmozdulás ellen, és “türelmetlenül várjuk a napot, mikor benyújthatjuk majd a számlánkat, illetve hogy a Kárpát-medence minden nemzete valódi nacionalistákat termeljen ki, akik a jövőbe tekintenek” – írják közleményükben.

Mint fogalmaznak, “Európa történelme vérzivatarokkal terhelt, nincs olyan nemzet, amely nem szenvedett sérelmet egy másik által. Természetes, hogy ilyen közös múlttal lesznek olyan emléknapok, amik az egyik nemzetnek gyásznapot, míg egy másiknak ünnepnapot jelentenek. Az identitás feladásához vezetne, ha bárki arra kényszerülne, hogy lemondjon bármely fontos emléknapjáról. Azonban, aki nacionalizmusát komolyan veszi egy ilyen megemlékezést nem használ fel újabb konfliktusok gyártására, az ellentétek mélyítésére, hiszen saját nemzete nem lesz értékesebb azáltal, hogy egy másikba belerúg.”

Hunhír.info