- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ha helytállunk, megmaradunk

Székely és erdélyi zászlókkal felvértezve több százan nyilvánították ki hitüket, elkötelezettségüket a székely önrendelkezés mellett vasárnap este Sepsiszentgyörgy határában, az Orotvány- (Pacé-) dombon az őrtűz árnyékában. A lármafát körállók közfelkiáltással jelezték: nem elég az igény, a vágy – mindenki hozzájárulása szükséges az autonómia megvalósulásához. Vasárnap este egyébként nem csak Sepsiszentgyörgyön, hanem Székelyföld-szerte őrtüzek gyúltak, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács csütörtöki összesítése szerint Háromszéken mintegy húsz helyszínen lobbant fel a láng.

Sepsiszentgyörgyön az őrtűz fellobbanását követően Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke szólt a népes hallgatósághoz. Bevezetőként Csíki András Debrecenben élő, a székely önrendelkezés mellett elkötelezett költő Lármafák égnek című versét tolmácsolta. A széki elnök kisebb számvetéssel és egyben figyelmeztetéssel kezdte mondandóját, egyebek mellett rávilágítva, hogy a koronavírus-járványt követően egy még nagyobb veszély fenyegeti a székelységet: a nagyhatalmi játszmák miatti esetleges világégés. Felidézte mindazokat a sérelmeket, melyeket az autonómiaharc során el kellett szenvedniük, ellentételezésként viszont a szép pillanatokat is felsorolta. Felhívta a figyelmet: az autonómia kivívása több évtizedes küzdelem, ezért fontos, hogy éber maradjon a közösség, kitartóan emelje fel minden egyes alkalommal a szavát, hallassa követeléseit.

Gazda Zoltán arra is felhívta a figyelmet: az anyaország hihetetlen erővel felkarolta a Trianon által elcsatolt nemzetrészeket, és a sosem látott mértékű támogatások, befektetések egyik nemkívánt hatása a székely közösség elkényelmesedése lett. A nagyon súlyos gazdasági válság közepette, melyben Magyarország pénzügyi forrásai is kínosan elapadtak, vajon ismét talpra tudunk-e állni? – tette fel a kérdést a széki elnök. Képes lesz-e a közösség garasonként összeadni a szükségeset, hogy templom, iskola épüljön? Vajon vissza tudjuk-e építeni a közösség összefogó erejét, hatékony és céltudatos lépni tudását? – sorolta Gazda Zoltán. Az új körülmények között másként kell berendezkednünk a jövőben, másként kell megszerveznünk életünket – intette a hallgatóságot, hozzátéve: az autonómia eléréséhez mindnyájan, mint apró garasok egymáson, hozzá kell járulnunk, csak így sikerülhet.

Fotó: Albert Levente

Fazekas Péter megyei önkormányzati képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott üzenetét olvasta fel. A Magyar Országgyűlés volt elnöke szerint az őrtűzgyújtás immáron az egész Kárpát-medencében rítussá vált, mely Székelyföldön az egyenes kiállást, a Kárpát-medencében a szolidaritást jelzi, és a nemzeti összetartozás ünnepe is egyben. Köszönetet mondott az SZNT-nek, hogy egy évben kétszer is emlékeztet az európai szinten is érvényes, a nemzeti közösségek belső önrendelkezésének jogos igényére. Szili Katalin úgy vélte: az egész magyar nemzet immunrendszere, lelke erősödik a Székelyföld Autonómiájának Napja által. Szerinte a székely közösség megmaradását és hatékony érvényesülését a szülőföldjén csak az önrendelkezés biztosíthatja, melynek eléréséhez Magyarország támogatásáról biztosította a megjelenteket.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő felidézte az SZNT autonómiastatútumának a bukaresti törvényhozásban bejárt útját, cáfolva egyben a román oldalról érkező vádakat. A honatya szerint a székelység a szülőföldjén szeretne megmaradni, és a kölcsönös tisztelet jegyében akar élni a többségi nemzettel.

A kiáltványt Gazda Zoltán ismertette. Csákány László, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke házigazdaként úgy vélte, élnünk kell a mi belső autonómiánkkal, az adott saját önrendelkezésünkkel, ennek jó példája a helyszín. A sepsiszentgyörgyiek, szemerjaiak számára szent hely a domb, melyet Pacéként emlegetnek, noha a székely hagyományos, a 19. század elejétől már írásos emlékekben is megjelenő neve Orotvány, ami irtványt jelent. Ha élni akarunk a önrendelkezéssel, tegyük, ahogy illik, ragaszkodjunk ahhoz, ami a miénk, így az ősi nevekhez is – összegzett az elnök.

Utolsóként Incze Zsolt református esperes imája hangzott el. A lelkipásztor Habakuk könyvéből idézve rámutatott: az önrendelkezés ünnepén arra kell figyelnünk, mennyire állunk a helyünkön egyenes derékkal. Mindenkinek megvan a maga feladata, és ha helytállunk Székelyföldön, akkor autonómiával vagy anélkül megmaradunk, mert van hitünk, történelmünk, reménységünk. Kossuth Lajost parafrazálva Incze Zsolt kijelentette: a magyar, a székely se nem eltiport, se nem öngyilkos, hanem elő nép, mely próbál helytállni az őrbástyán. Törekednünk kell, hogy megmaradjunk, magunk rendelkezzünk dolgainkról, hogy tudjunk együtt élni a többséggel, úgy, hogy a mi hangunk is hallatszódjon, elfogadják a hitünket, a másságunkat.

Az eseményt Pethő István, a Magyar Polgári Párt politikusa által gitárkísérettel előadott, a jelenlévőkkel közösen énekelt hazafias magyar nóták tették ünnepélyesebbé, a rendezvény a székely és magyar himnusz eléneklésével zárult.

Háromszék – Hunhír.info