- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kárpát-medencei őrtüzek az autonómiáért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben meghozott határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. Ezen alkalomból Székelyföld-szerte, de Magyarországon és Felvidéken is mintegy 80 helyszínen gyújtanak őrtüzeket. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát, felhívva a nagyvilág figyelmét Székelyföld autonómiájának igényére.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, az őrtűzgyújtási akció szervezője sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján leszögezte: egyelőre nincs mit ünnepelni, de kitartóan küzdenek az autonómiáért és hisznek abban, hogy megvalósul. Hozzátette: az őrtűzgyújtással arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a székelység jogfosztottságban él, Székelyföldet a román kormányok gyarmatként, kockázati tényezőként és asszimilálandó területként kezelik.

Őrtűz Háromszéken (Fotó: Kovács Zsolt)

Háromszék tucatnyi településének határában gyújtanak őrtüzeket

Háromszék a kezdetektől bekapcsolódott a székelyföldi őrtűzgyújtás mozgalmába. Sepsiszentgyörgyön vasárnap este fél hattól gyújtanak őrtüzet a Pacénál, a Liba-csárda fölött. Beszédet mond Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Gazda Zoltán széki elnök, helytörténeti ismertetőt Csákány László, a Szemerja-Görgő Egyesített Közbirtokosság elnöke tart, gitárral énekel Pethő István, igét hirdet ft. Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese. A sepsiszentgyörgyi rendezvényről a Magyar Televízió élő kapcsolásban tudósít.

Emellett további háromszéki településeken lobbannak fel az őrtüzek lángjai, így Illyefalván, Szentivánlaborfalván, Sepsibükszádon, Málnáson, Málnásfürdőn, Szotyorban, Dálnokon, Egerpatakon, Étfalva-Zoltánban, Maksán, Rétyen, Zabolán, Kisborosnyón, Vargyason, Baróton, Kézdiszentléleken, Felsőlemhényben és Ozsdolán.

Gazda Zoltán szerint a helyszínek folyamatosan bővülnek, így a Székely Nemzeti Tanács Facebook-oldalán [1] frissítik az információkat. Arra kérik azokat, akik nem tudnak részt venni a vasárnapi őrtűzgyújtáson, hogy a templomokban vagy otthonukban imádkozzanak az autonómiáért.

Maszol.ro – Hunhír.info