- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn

Feljelentést tesz a FCU Craiova és a Sepsi OSK közötti mérkőzésen elhangzott magyarellenes rigmusok miatt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Az EMNP egyúttal a székelyhimnusz-ügyben a hokisokat bíráló, a mostani ügyben viszont hallgató Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes lemondását követeli. (A ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott május 8-ai mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott játékosaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. Ebből a bukaresti sportsajtó, majd román politikusok botrányt kreáltak, az ügy pedig konfliktust gerjesztett a bukaresti nagykoalícióban is, amelynek tagja az RMDSZ is. (a szerk.))

Az EMNP nevében Brassai Hunor országos alelnök feljelentést tesz gyűlöletbeszéd vádjával, ismeretlen tettes ellen a szóban forgó mérkőzésen történtek miatt. A román labdarúgó-bajnokság alsóházának rájátszásában a székelyföldi együttes hétfőn este csapott össze az olténiai együttessel Craiován. Viorel Cojocaru játékvezetőnek kétszer is félbe kellett szakítania a mérkőzést a craiovai ultrák által skandált magyarellenes rigmusok miatt. Előbb a Sepsi első gólja után kezdték skandálni a „kifele a magyarokkal az országból” rigmust, majd a mérkőzés utolsó percében a szentgyörgyiek javára ítélt büntető után. A második félbeszakításkor a játékvezető az öltözőbe küldte a csapatokat, míg a közönség abba nem hagyta a magyargyűlölő megnyilvánulásokat. Az öltözőből visszatérő Sepsi OSK értékesítette a büntetőt, így alakult ki az 5-0-s végeredmény.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy a magyarellenesség egyre inkább teret nyer Romániában, s nem hagyhatjuk, hogy a katasztrófakormányzás leplezése céljából, a magyar kártyát újra és újra kijátszva, éket verjenek románok és magyarok közé. Épp ezért a rendelkezésünkre álló összes eszközzel fellépünk az uszítók és gyűlöletkeltők ellen” – hangsúlyozza az EMNP.

A párt bírálja Sorin Grindeanu közlekedési minisztert, kormányfőhelyettest, aki éles támadást intézett a székely himnuszt éneklő jégkorongozók ellen, most azonban, a Craiován történtek kapcsán sem a szociáldemokrata PSD politikus, sem pedig a román sajtó nem emelte fel a szavát. A néppárt úgy véli, ezáltal ismét bebizonyosodott a Romániára jellemző kettős mérce, melynek üzenete: „a magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn”. Az EMNP felszólítja Sorin Grindeanut, hogy ő maga is a lehető leghatározottabban és nyilvánosan határolódjon el a történtektől – elítélve a magyarellenes szurkolók népes táborát –, ha pedig ezt nem áll szándékában megtenni, alkalmatlansága beismeréseként azonnal mondjon le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Hunhír.info – Krónia Online