- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Megszállásunkat ünnepelték a románok – egy magyargyűlölő magyarral

Sepsiszentgyörgyön katonai ceremóniával ünnepelték a város „fasiszta-horthysta megszállás alóli felszabadulását” a román csapatok bevonulásának 77. évfordulóján. Az eseményen a szélliberális, nemzetiidentitás-nélküli román talpnyaló Dulányi Balogh Szilárd alprefektus ünnepi beszédet is mondott, mélyen benyalva a román területrablóknak.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Dorin Neagu alezredes, a sepsiszentgyörgyi helyőrség parancsnoka rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a kérvényük ellenére idén nem tűzhették ki az ünnepre a polgármesteri hivatal tornyára a román nemzeti lobogót. Tóth Birtan Csaba, a város alpolgármestere viszont azt nyilatkozta: a polgármester szabadságon van, hozzá pedig nem jutott el a zászló kitűzésére vonatkozó kérés. Ha kérvényezték volna, ennek nem lett volna akadálya.

A ceremónián Dulányi Balogh Szilárd, az USR PLUS szövetség megyei elnöki tisztségét is betöltő alprefektus mondott ünnepi beszédet. „A román hadsereg nem tett le a Bécsi diktátum által elveszített észak-erdélyi területek visszaszerzéséről, és 1944 őszén két hónap alatt 872 települést szerzett vissza. Közöttük volt nyolc város is, az első közülük pedig éppen Sepsiszentgyörgy” – idézte az alprefektust az Agerpres.

Dulányi Balogh Szilárd azt is megemlítette, hogy a román hadsereg nem volt egyedül. Mindig élvezte a helyi románok támogatását, akik a hős román katonákban a megszállás alóli felszabadulás és a nemzeti szabadság megtestesítőit látták. „Ma az emlékezés, a bátorság, a hősiesség, lojalitás és a hazaszeretet előtt tisztelgünk” – jelentette ki az alprefektus. Azt is hozzátette: olyan jövőért kell dolgozni, amelyikben egyetlen személynek sem kell az ország egyesítéséért áldoznia az életét, amelyben minden állampolgár otthon érzi magát.

Csak érdekességképpen: 1944-ben Sepsiszentgyörgy lakosságának 96.8 százaléka volt magyar, 0,6 százaléka pedig román nemzetiségű. A 2011-es népszámláláson Sepsiszentgyörgy lakosságának még mindig 77 százaléka vallotta magát magyarnak. Tehát egyértelműen többségben voltak akkor és most is a magyarok. A történelem értékelése egyértelmű, a román megszállókat felszabadítónak csak az ilyen zavart identitású, románok felé megfeleléskényszeres, politikai haszonszerző bocskornyalogatók nevezik.

A ceremónián nem vettek részt a megye és a város Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott vezetői. Antal Árpád polgármester és Ráduly István prefektus is pihenőszabadságát tölti.

Sepsiszentgyörgyön évek óta feszültség forrása a polgármesteri hivatal toronyzászlajának kérdése. A hadsereg helyi képviselői és a nacionalista szervezetek ugyanis ezt az 1944-ben ugyanoda kitűzött román zászló emlékének tekintik és ragaszkodnak hozzá. A magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresete nyomán tavaly októberben a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy nem kell kitűzni a román zászlót a toronyra.

A város vezetése a per során ugyanarra a törvénycikkelyre hivatkozott, amely alapján székely zászlók tucatjait távolíttatta el a bíróság a középületekről. E törvénycikkely szerint a középületek homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját.

Hunhír.info – maszol.ro