- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyar majdnemsírás, román nevetés Sepsin

Trianon gyászos évfordulóján idén is megrendezi megemlékezését Sepsiszentgyörgy főterén a Sepsiszéki Székely Tanács. Ezzel párhuzamosan a szélsőségesen magyargyűlölő románok ünnepelni fognak ismét.

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán közlése szerint a 17:30-kor kezdődő esemény célja nem a múlt siratása, hanem a diktátum által okozott sebek begyógyítása és a jövőbe nézés. A Calea Neamului román magyargyűlölő szervezet úgy toborozza híveit, hogy arra készülnek: ünneplésükkel megtörik a magyar hipnózist.

A székely program

Az eseményen beszédet mond Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő, valamint Nagy Gábor Levente és Bálint József, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviseletében. Meghívott szónok Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Népdalokat énekel Mátis Adrienn, imát mond Dénes Előd református lelkipásztor. Ez alkalomból szabadtéri kiállítást is nyitnak Kerekes Péter Pál és Toró Attila olyan fényképeiből, amelyek a Székely Nemzeti Tanács eddigi rendezvényein készültek.

Gyújtson gyertyát, aki nem vesz részt a megemlékezéseken Június 4-e a gyász, a megemlékezések és az összetartozás napja, mutatott rá szerdai sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József. Az EMSZ színeiben megválasztott RMDSZ-képviselő felhívással fordult az erdélyi magyarokhoz, hogy vegyenek részt a településükön szervezett megemlékezéseken, illetve ha erre nincs lehetőségük, akkor péntek este gyújtsanak gyertyát, és így emlékezzenek erre a napra.

Kulcsár-Terza József felidézte, hogy tavaly PSD-s politikusok javaslatára a bukaresti parlament elfogadta a törvényt, amely szerint Románia minden évben megünnepli a trianoni szerződést.

„Továbbra is kérdés, hogy mire jó ez a törvény, kinek használ? Mi úgy véljük, ezzel újból meg akartak sérteni bennünket, hiszen mi, magyarok mit tudnánk ünnepelni, hiszen a gyulafehérvári ígéreteket sem tartották be. Akkor éreznénk teljes jogú állampolgároknak magunkat, ha van szabad a nyelv- és szimbólumhasználat, illetve autonómia, de mindezekről még beszélni sem hajlandó a román hatalom”

– fogalmazta meg Kulcsár Terza József.

Az EMSZ-színekben megválasztott RMDSZ-képviselő arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, ne dőljenek be a Calea Neamului szélsőjobboldali szervezet provokációjának, hiszen ugyanazok a hőbörgők érkeznek pénteken Sepsiszentgyörgyre, akik Úzvölgyében is provokáltak.

Román “hipnózistörés”

A szervező, Mihail Târnăveanu közösségi oldalán megfogalmazott felhívásában kifejti: idén többen lesznek, és szervezettebbek, mint tavaly, amikor a járványügyi korlátozások és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „nem barátságos hozzáállása” ellenére mintegy százan gyűltek össze a városban. Mihail Târnăveanu kifejti: azért Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze, mert veszélyesnek tartja, hogy Kovászna és Hargita megyében csak magyar művelődési, társadalmi, vallásos és gazdasági élet van, és azért van szükség arra, hogy az ország minden megyéjéből megjelenjenek a románok, hogy megtörjék a „magyar hipnózist”. Ehhez két óriásmolinót használnak, egyiken a román hadsereg 1916-os, Kárpátokon való átkelése, a másikon az 1918-es Gyulafehérvári Nemzetgyűlés lesz látható.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei – Mezei János és Csomortányi István –  közleményben szólították fel Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást és akadályozza meg a rendezvényt, hiszen Târnăveanu és egyesülete kulturális eseménynek álcázott, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön. Antal Árpád érdeklődésünkre elmondta: ezek a rendezvények nem engedélykötelesek hanem mindössze bejelentéskötelesek, így a polgármesteri hivatal nem tilthatja be azokat. „Egyértelmű, hogy provokálni akarnak, ám azt tehetjük, hogy ebben a helyzetben bölcsek maradunk”– fogalmazta meg a polgármester, aki szerint nem megoldás, hogy betiltják a rendezvényt, hiszen azzal csak azt érnék el, hogy mozgósítanák a még passzív híveiket és még többen jönnének a városba. Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi román közösség adhatna frappáns választ az őket képviselni akaró, más vidékekről érkező „hőzöngőknek”.

Hunhír.info – Maszol.ro