- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Újabb kiadványban uszítanak a magyarok ellen

Egy román kiadvány szerint még a ’89-es romániai forradalmat is a magyar titkosszolgálat szervezte, és az 1990-es marosvásárhelyi etnikai konfliktus mögött is a magyar és orosz titkosszolgák álltak. Az EMNT a diszkriminációellenes tanácshoz fordult.

A valótlanságokat állító, Tudor Păcuraru, Florian Bichir szerzőpáros által jegyzett, az Editura Evenimentul și Capital nevű bukaresti kiadónál megjelent Târgu Mureș 1990: Zori însângerate – Conflictele interetnice din 1989–1990 în dosarele CNSAS (Marosvásárhely 1990: Véres virradatok – Az 1989–1990 évi etnikumközi konfliktusok a Securitate Irattárait Tanulmányozó Országos Tanács dossziéiban) című kötet miatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult, szerintük ugyanis a közösség elleni uszítás és a gyűlöletbeszéd tényét is kimeríti az iromány.

„A két szerző – egy tartalékos hírszerző ezredesből lett »szakértő« és egy televíziós showmanként működő »történész-publicista« – fantazmagóriáit és spekulációit tartalmazó, manipulatívan »dokumentált« könyv lényegében azt kívánja igazolni, hogy mind az 1989-es romániai forradalom, mind az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom mögött a magyar és orosz titkosszolgálatok álltak. Céljuk Románia destabilizálása, tönkretétele, valamint Erdély Magyarországhoz való csatolása volt, de mindezt a Ceausescu-rezsim patrióta politikai rendőrsége, a Securitate meg tudta akadályozni, noha nagyhatalmi és szomszédállami összeesküvés irányult a szervezet szétverésére. Csakis a »jó román szekusoknak« köszönhető, hogy Erdély ma is Románia része – olvasható ki az evidens történelemhamisítás mellett számos politikai rágalmat tartalmazó és személyiségi jogokat sértő könyvből” – áll az EMNT közleményében. [1]

Mint írják, gyors és szigorú intézkedést várnak az illetékes hatóságoktól.

Hunhír.info – Főtér.ro