- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A magyar államé lett a zsibói kastély Erdélyben

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került a zsibói Wesselényi-kastély.

A kastély jelenlegi tulajdonosát jelző, szerdán kiállított telekkönyvi kivonatot a kastélyt eladó örökös hozta nyilvánosságra. Janicskó András, a kastély örököse kedden elmondta: a kolozsvári Micro Vision Consult Kft. üzleti tanácsadó cég – mely április 20-án tőle vásárolta meg a műemléképületet – azonnal túl is adott a kastélyon. Ezt igazolja a friss telekkönyvi kivonat.

A Manevi Zrt. korábban Szatmár megyében vásárolt meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót és azt a nagykárolyi épületet, amelyből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala. Amint az erdélyi magyar sajtó korábban írta: a Manevi Zrt. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó állami vállalat.

A zsibói Wesselényi-kastélyt csaknem egy évtizede árulja az örökös, aki belátta, hogy képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összegeket. A kastélyra a bukaresti Artmark Historical Estate Kft. kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat, amely végül 800 ezer eurónál (288 millió forint) állapodott meg – írja az MTI.

Vajon miért nem örül az RMDSZ?

Szilágyi Róbert István, a Szilágy megyei tanács RMDSZ-es alelnöke hétfőn egy Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy váratlan fordulat történt az ügyben, ugyanis a jelenlegi tulajdonosok eladták a kastélyt, megkerülve a hivatalos eljárást. „Sajnálattal értesültünk róla, hogy a zsibói Wesselényi-kastély örökösei nem tartották tiszteletben a megyei tanácsnak a törvény által biztosított elővásárlási jogát, ugyanis eladták a tulajdonukban lévő kastélyt, átlépve ezzel a törvényes kereteket” – írta a megyei tanács alelnöke. A bejegyzésből ugyanakkor az is kiderült, hogy Szilágy Megye Tanácsa nem hagyja annyiban az ügyet, jogi úton fogja kiharcolni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését.

Hunhír.info