- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ujjait törték az orvosnak a cigányok

Védelmet kérnek a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi osztályán dolgozók, miután pénteken hajnalban egy beteg hozzátartozói bántalmaztak egy orvost és egy asszisztenst.

Eltörtek az ujjai, illetve az arcán is megsérült egy orvos, egy asszisztens pedig könnyebben megsérült, amikor a kórházba behatoló személyek bántalmazták őket. A támadók az egészségügyi intézmény kerítésén átmászva jutottak be, majd nekiestek az ügyeletes orvosnak, aki távozásra szólította fel őket. A kora reggeli órákban egy helyi beteget szívproblémák miatt szállítottak be a kórházba, a rokonai népes csoportja nem sokkal később érkezett a helyszínre. A rendbontásnak a rendőrök vetettek véget.

Az ügyeletet vállaló egészségügyi dolgozók pénteken délelőtt a kórház udvarán gyűltek össze, és bejelentették, addig nem vállalnak feladatot a sürgősségi osztályon, amíg az intézmény védelmét nem látják biztosítottnak. Az orvosok tevékenységét koordináló dr. Andrei Pretorian elítélte a történteket, és arra kérte a hatóságokat, hogy biztosítsanak folyamatos védelmet az egészségügyi dolgozók számára. Az orvosokkal folytatott megbeszélésen a kórházmenedzser mellett a prefektus és a rendőrség helyi parancsnoka is részt vett. Ezzel kapcsolatosan Ferenczy István kórházmenedzser a sajtónak bejelentette: nem marad sürgősségi ellátás nélkül a város, mindent megtesznek, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet.

A helyi rendőrség egyik járőrautójával folyamatos, 24 órás szolgálatot teljesít hétfőig a kórház előtt, hogy amíg a további biztonsági intézkedéseket be tudjuk vezetni, addig se történhessen még egy ilyen incidens. Hétfőtől pedig őrző-védő céget alkalmazunk – fejtette ki a gyergyószentmiklósi kórház vezetője.

Ami történt, az megengedhetetlen. Bejönnek a kórházba egy beteg miatt a roma közösségből, és az ügyeletes orvost megverik, az asszisztenst földre lökik? Ez ellen lépéseket kell tenni” – mondta el az eset kapcsán Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere. Meglátása szerint egy kapus nem elegendő a kórházhoz. Elmondta azt is, hogy a 112-es sürgősségi hívásra kijött egy csoport, de addigra már körülbelül húszan voltak a behatolók az intézmény területén.

„Az orvos ujjai eltörtek, a biztonsági védőmaszkból kitört darabok a szeme fölött 1-2 cm-rel fúródtak be, úgyhogy sebész kellett kiszedje a szilánkokat. Az asszisztensnő könnyebben megsérült, amikor ellökték és elesett” – idézte fel a történteket. Szerintük Gyergyószentmiklós életében példátlan esemény történt. Elítélendő, hogy veszélybe kerüljön egy orvos, miközben beteget igyekszik ellátni és megmenteni – tette hozzá. A rendőrség a maga során annyit közölt a helyszínen, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Hunhír.info – szekelyhon.ro