- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

RMDSZ-esek egymást közt: Magyar büntetett magyart Erdélyben

Magyar nyelvű facebook-bejegyzés miatt büntette meg a Országos Diszkriminációellenes Tanács a kézdivásárhelyi polgármestert.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere annak apropóján hívott össze sajtótájékoztatót január 23-án, csütörtökön, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (amelynek információink szerint az RMDSZ-es Asztalos Csaba a vezetője – szerk. megj.) 2000 lejre büntette egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzés miatt.

„Tegnap én is a Diszkriminációellenes Tanács étlapjára kerültem, s bár Dorin Florea volt a főfogás [1], nekem is kijutott odafigyelésből” – kezdte mondandóját az elöljáró. Az ügy még 2019 februárjában indult el, amikor hét év után először kellett lemondani a minden hónap második szombatján megszervezett hagyományos termékvásárt a sertéspestis elterjedése miatt.

Az önkormányzat saját Facebook-oldalán, a gyors tájékoztatás érdekében, kitett egy hírt a profiljára, amelyben szövegesen és képileg is felhívta a figyelmet a vásár elmaradására.

„Képekkel is be tudom bizonyítani, hogy a közlemény szövege kétnyelvű volt, ehhez a bejegyzéshez csatoltak hozzá munkatársaim egy plakátot, amelyre pirossal írták rá az „elmarad” kifejezést magyar nyelven. Azt hiszem, hogy a közérdekű információ a szövegből ennek ellenére is eljutott a magyar és román emberhez, a képen nem múlt semmi” – nyomatékosított Bokor – írja a transindex.ro [2]