- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Igyunk kicsit! Ezek lettek Székelyföld legjobb pálinkái

Székelyföld legjobb pálinkáit díjazták péntek este a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Szálló konferenciatermében megtartott gálán.

Az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka lett Székelyföld legjobb pálinkája.

„Székelyföldön nagyon sokat fejlődött a pálinkafőzés műfaja. A pálinkamustrával a minőségi pálinkakészítésre és a pálinka kulturált fogyasztására irányítjuk a figyelmet. A székely pálinkakultúrában az elmúlt egy évtizedben fordulat történt, ezt bizonyítja a 93 személytől benevezett több mint 200 pálinka. A lehangoló, ízesített, égetett szeszektől eljutottunk a táji pálinkák föléledéséhez, az újra sokszínű és sokízű pálinkakultúrához” – mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

A szakmai zsűri húszpontos rendszerben, vakbírálat alapján értékelte a Kovászna, Hargita és Maros megyéből benevezett szilva-, barack-, málna-, áfonya-, alma-, birsalma-, bodza-, cseresznye-, feketeribizli-, fenyő-, körte-, madárberkenye-, meggy-, szeder-, szőlő-, törköly- és sütőtökpálinkát.

Dezső Tibor, a rendezvény szakmai partnere, pálinkabíráló és -készítő kifejtette, meglepetés volt, hogy ilyen sok magánszemély készít minőségi pálinkát, amelyek bármelyik világversenyen megállnák a helyüket. Székelyföld legjobb szilvapálinkája az uzoni Kovács Ferenc biogyümölcsből készült pálinkája lett. A csíkdelnei János A. Előd és Vass Csongor málnapálinkáját választották Székelyföld legjobb pálinkájává.

A zsűri ugyanakkor minden olyan székről hirdetett győztest, ahonnan legkevesebb húsz minta érkezett.

A Székelyföldi Pálinkamustrán 28 bronz, 42 ezüst és 39 arany fokozatú pálinkát díjaztak. Minden résztvevő bírói értékelőlapot kapott a párlat erősségeiről és gyengeségeiről. A versenyt jövőre is megszervezik, akkor a kereskedelmi főzdéket is megszólítják.

Hunhír.info – Székelyhon.ro