- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Lassan halad a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

A brüsszeli iktatása, 2019 májusa óta eltelt hat hónap alatt 24 600-an írták alá a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezését.

A legalább hét európai uniós országból szükséges egymillió aláírásnak kevesebb mint három százaléka gyűlt össze az egyéves határidő félidején.

Izsák Balázs SZNT-elnök elismerte, nem lehet elégedett az aláírások számával:

ez a kevésnél is kevesebb, miután hat hónap alatt csak ennyit sikerült összegyűjteni.

Amikor a székelyföldi szervezet hivatalosan is bejegyezte polgári kezdeményezését, erdélyi partnerei közül többen jelezték, hogy a nyár folyamán nem tudnak aláírást gyűjteni, de ősztől hozzáfognak. Ehhez képest október végén is alig látszik mozgás. Izsák mégis bizakodó, hogy a három erdélyi magyar párt által beígért támogatás végül meghozza gyümölcsét, és közös erővel sikerre viszik az erdélyi aláírásgyűjtési kampányt.

Romániából 300 ezer aláírást terveznek, amiből a hivatalos honlap [1] adatai szerint eddig 5363 gyűlt össze.

Az RMDSZ januártól vállalja az aláírásgyűjtést „Az RMDSZ azt ígérte, hogy teljes mértékben támogatja az SZNT polgári kezdeményezését, miután lejár az államelnök-választás. Terveink szerint a jövő év elején határozottan mellé állunk, és segíteni fogunk, hogy Erdélyben összegyűljenek a szükséges aláírások” – mondta a Krónikának Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke elmondta, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokrácia-központhálózatát ajánlották fel. A hálózat valamennyi irodájában megtalálhatóak az aláírásgyűjtő ívek, az EMNT munkatársai pedig útmutatást adnak az online aláíráshoz is. „Tudjuk, hogy ez nem elegendő, hiszen az embereket meg kell keresni. Készülünk bevetni az önkénteseinket, először kísérleti jelleggel néhány településen – a szervezőmunka Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen tart legelébb –, ezt fogjuk kiterjeszteni a Székelyföld és Erdély több régiójára” – közölte a néppárti politikus.

Az MPP szerint zavarja az embereket a sok kampány Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint székházaikban jelenleg is folyik az aláírásgyűjtés. „Az MPP 80 ezer aláírást vállalt Erdélyben, és az meg is lesz” – szögezte le a Krónikának az alakulat vezetője, aki viszont azt is elismerte, hogy nagyon nehéz az aláírásgyűjtés, miután az RMDSZ az EP-választásokra és az államfőjelöltjére is gyűjtött aláírást.

Krónika