- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Figyelmeztetésben részesítette a Brico Depot a magyarokat leszóló alkalmazottját

Elszigetelt esetnek tartja a Brico Depot, hogy egyik alkalmazottja tiszteletlen volt a magyar ügyfelekkel, és „hivatalos figyelmeztetésben” részesítette a nőt – közölte a Krónika megkeresésére a társaság sajtóosztálya.

A lap azzal kapcsolatban kereste meg a lakberendezési és barkácsáruházat, hogy egy magyar ügyfél panaszt tett, miután a Brico Depot brassói üzletében az egyik dolgozó felszólította: ne beszéljenek magyarul a hozzátartozójával (aki történetesen az érintett apósa). Ramona Popeanca, a társaság PR-munkatársa a Krónikának írásban eljuttatott válaszában leszögezte: minden kellemetlenségért elnézést kérnek az ügyfelektől. A barkácsáruház sajtóosztályának illetékese úgy fogalmaz, nemcsak az áruházlánc működése, hanem az érintett alkalmazott pályafutása során is elszigetelt esetről van szó, hiszen a bepanaszolt dolgozó 13 éve dolgozik a cégnél, és eddig mindig példásan viselkedett. A cég szerint az alkalmazott az esetet azzal magyarázza, hogy több részletet szeretett volna megtudni a vásárlóktól annak érdekében, hogy hatékonyabban segíthessen. És mivel nem tud magyarul, azt kérte, hogy mondják el románul, pontosan mire van szükségük, de „egy pillanatig sem állt szándékába, hogy tiszteletlenül kezelje az ügyfeleket”.

„Kötelességünk figyelmesen kivizsgálni az ügyet, és meggyőződni arról, hogy egyetlen alkalmazottunk sem szándékosan, sem akaratlanul nem bántja meg az ügyfeleinket, akik betérnek hozzánk” – fogalmaz a lapunknak eljuttatott állásfoglalás. A válaszlevélben a barkácsáruház vezetősége arról biztosítja valamennyi ügyfelét, hogy a cég nem tolerálja, ha az alkalmazottai nem viselkednek előírás szerint a vásárlókkal, ebben a tekintetben nagyon szigorú a cégpolitikájuk, a korrektségre, a szerénységre és a párbeszédre fektetik a hangsúlyt az alkalmazottak, vásárlók és üzleti partnerek között is. Hozzáteszik, a nemzetiségek közötti együttélést nemcsak bátorítják, hanem ez működő gyakorlat a cégen belül, magyar és német nemzetiségű alkalmazottakat egyaránt foglalkoztatnak. Hozzáteszik: mivel érthetően, egyszerűen és közvetlenül akarnak kommunikálni az ügyfelekkel, a Brico Depot marosvásárhelyi, nagyváradi és szatmárnémeti áruházaiban kétnyelvű tájékoztató táblákat szereltek fel.

Egyébként a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz forduló panaszos beszámolója szerint az apósával körfűrészt szeretett volna vásárolni a brassói Brico Depot-áruházban, és mivel a keresett terméket nem találták, egy alkalmazotthoz fordultak. Román nyelven kértek tőle segítséget, majd egymás között magyar nyelven beszélgettek tovább. Az eladó ezt nehezményezte, és – állításuk szerint – felszólította őket, hogy beszéljenek románul, mert „Romániában élnek és itt ez a hivatalos nyelv”.

Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő, a jogvédelmi szolgálat vezetője a történtekkel kapcsolatban felvetette: vajon abban az esetben is így járt volna el az alkalmazott, ha a vásárlók angol vagy francia nyelven beszélgetnek egymással, vagy csak a magyar nyelv zavarta? A jogvédelmi szolgálat nemcsak a cég vezetőségétől kért magyarázatot, hanem az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD) is értesítette a történtekkel kapcsolatban.

Krónika