- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A románok ott tesznek be a magyaroknak, ahol csak tudnak

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja a román kukacoskodások miatt lemondta októberre tervezett erdélyi útját. Dr. Edvi Péter Hunhír.infóhoz eljuttatott levelét alább közöljük.

Nagyon sok kedves, és segítőkész ember vett részt az út előkészítésében, akiknek a munkáját nagyon köszönöm. Sajnos elkeveredtünk a romániai egészségügyi jogszabályok erdejében, és a szükséges engedélyeink nem készültek el időben, mi voltunk az ügyetlenek.

A szükséges engedélyek miatt elutaztunk Bukarestbe, hogy legalább megtanuljuk az ottani rendszert. Azzal a fix ígérettel távoztunk Bukarestből, hogy ha az összes előírást betartjuk, akkor orvosaink meg fogják kapni a romániai ideiglenes működési engedélyt.

Még egy akadály van, amit meg kell ugorjunk az a fogorvosi busz és a nőgyógyászati kamion engedélyeztetése. Ehhez sajnos a két járművet pluszban le kell küldenünk Csíkba, de ezt is meg fogjuk szervezni, hogy a következő utunkon ezzel se ütközzünk adminisztratív akadályokba.

A legeslegutolsó problémánk a jövő tavaszi erdélyi utunkkal pedig az, hogy a Román Fogorvos Kamara sokkal szigorúbb feltételeket támaszt, mint a Román Orvos Kamara, és minden fogorvostól megköveteli a román nyelv tudását. A Román Fogorvos Kamara még tolmácsok alkalmazásával sem elégszik meg.

Még egyszer sajnálatomat fejezem ki, hogy sokan hiába vártak ránk, de ígérem, hogy 2020 májusában biztosan ott leszünk.

Dr. Edvi Péter

Hunhír.info