- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Fércelt régiókkal szívatják a románok a székelyeket

Átszabatná a romániai régiókat a szentgyörgyi önkormányzat, mert az uniós pénzek jelenlegi elosztási rendszere nem kedvez a székely megyéknek, illetve országszinten sem szolgálja az eredetileg kitűzött célt, a gazdaságilag fejlettebb és a szegény megyék közötti különbségek csökkentését, a kohézió erősítését.

A város október 8-án a brüsszeli Európai városok és régiók hete című rendezvény keretében konferenciát szervez a Hargita megyei tanáccsal karöltve, melyen bemutatják a jobban működő európai elosztási rendszereket, többek között a román kormány meghívott képviselőinek is.

– 23 éve hangoztatjuk, hogy a romániai fejlesztési politikák nem eredményesek, a Romániában jelenleg létező fejlesztési régiók – amelyeket 2007-ben szabtak ki a Romániai régiók fejlesztésének zöld könyve alapján – nem szolgálják azt a célt, amiért létrejöttek – mondta Antal Árpád múlt heti sajtótájékoztatóján, majd elmagyarázta: nincs is hogy működjön ez a közpolitika, ha az összezárt megyék földrajzilag, történelmileg, kulturálisan, gazdaságilag, etnikailag sem rokoníthatók.

Az uniós pénzek elosztása sem igazságos, hiszen az egy főre eső átlagjövedelem (GDP) szabja meg, mennyit kapnak a régiók. Ha tehát nagyon gazdag, ipari, urbánus jellegű megyéket összezárnak szegényebbekkel, eleve kevesebbet kap a régió, konkrétan Hargita, Kovászna és Maros megye is sokat veszít azzal, hogy Brassó és Szeben megyével összetartozik.

Ezért már többször felmerült, hogy adminisztratív hatásköröket kellene adni fejlesztési régióknak, főleg, ha ezek jól lennének megszervezve, hiszen Romániában az országos és a megyei között hiányzik egy közigazgatási szint, ami Bukaresttől, de a megyéktől is elvenne hatásköröket.

Igaz, ehhez alkotmányt kellene módosítani, de az már könnyebben kivitelezhető, hogy átszabják az ország jelenlegi fejlesztési régióit: annak idején ezeket organikus törvénnyel jelölték ki, hasonló módon meg is változtathatók – vélekedett a polgármester.

A következő finanszírozási ciklusban még – főleg az önkormányzatok tekintetében – nincsenek kőbevésett dolgok, összegek, ezért a szentgyörgyi önkormányzat ezzel a konferenciával is megpróbálja befolyásolni a bukaresti kormányt. Bár Brüsszel is jelezte már több ízben, hogy jónak látná a régiós pályázati-kifizetési rendszerben némi korrekciókat, a döntés nemzeti hatáskör, tehát Bukarestben fog megtörténni. A szentgyörgyi városvezető találkozott már ez ügyben az európai alapokat menedzselő minisztérium vezetőjével, Roxana Mânzatuval, és pozitívan értékelte nyitottságát. A miniszterasszony megígérte, hogy egy államtitkárát elküldi a rendezvényre, melyre a szervezők meghívták a pozitív lengyel példát bemutató lengyelországi polgármestert és más európai országok szakértőit (többek között dr. Csák László uniós szakpolitikai szakértőt, Vittoria Alliata di Villafrancát, az Európai Bizottság REGIO igazgatóságától), eddig 150 regisztrált résztvevőt jegyeztek.

Nyilván a legvégső döntés az politikai lesz, és jövő tavasz előtt nem sok remény van a meghozatalára, tekintve a bukaresti kormány állapotát, de addig is fontos szakmai érvekkel megtámogatni a székely önkormányzatok javaslatait – indokolta a brüsszeli akciót Antal Árpád.

Székely Hírmondó