- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kitörték a kaput, a bocskoros oláh barbárok beözönlöttek az úzvölgyi sírkertbe (Percről percre + videó)

A magyarok élőlánca eddig meggátolta a temetőlopást, a románok csendőrökre támadnak. Amint az várható volt, nagy a rendőri készültség a katonatemetőnél. A Székelyhon tudósítása szerint sok magyar tartotta fontosnak, hogy élőláncot alkosson a haza védelme közben elesett hősök temetőjénél, és a román provokátorok által összetrombitált temetőfoglalók száma is növekszik. A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

Félelmetes és elképesztő videó a Gyimesi Skanzen Panziótól:

A székely és magyar zászlókat lengető magyarok folyamatosan imádkoznak, miközben a románok a gépkocsikat túráztatják, tülkölnek és manelet üvöltetnek.

Az időjárás rossz, dörög a közelben.

A hatóságok a temetőkapuhoz fogják engedni a románokat is, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, a románok a kapu jobb oldalához fognak vonulni.

A román hőzöngők most már a csendőrökre is haragszanak, többet árokba löktek, dulakodás alakult ki. A csendőrparancsnok erősítést kért.

(Ottani idő szerint)

16:35

A feldühödött románok ÉLJEN ROMÁNIA! ÉLJEN A TRIKOLÓR! rigmusokat ordítanak és énekelnek, román zászlókat és trikolóros kalapokat lengetnek. Ugyanakkor többen piros-sárga-kék művirág-koszorúkkal érkeztek a helyszínre a betonkeresztek felavatására.

A magyarok eközben élőláncot alkotva imádkoznak, többek között a Miatyánkot mondják.

17:02

Időközben Tamás Sándor egyeztetett a csendőrök parancsnokával, akit arról biztosított, hogy a magyarok nem fognak erőszakot alkalmazni. Közben az élőláncot alkotó magyarok folyamatosan imádkoznak: a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát mondják.

Constantin Codreanu a Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője a helyszínen kijelentette, hogy a román állam képviseletében van jelen és nem hajlandóak elmenni az úzvölgyi temetőtől, maradni fognak. Időközben a románok egy részét átengedték a csendőrök, akik így odamehetnek a temetőhöz.

17:16

A románok nagyrésze odaért a bezárt kapuhoz és ordítva követelik, hogy nyissák ki. Közben tele torokból üvöltik, hogy „KI A MAGYAROKKAL AZ ORSZÁGBÓL”, ÉS HOGY SZÉGYELLJÉK MAGUKAT.

A csendőrök sorfalat állnak az egyre dühösebb románok és a folyamatosan imádkozó magyarok között.

A románok kórusban üvöltik, hogy álljanak félre a magyarok, eluralkodott a káosz és pattanásig fokozódott a feszültség.

17:27

A feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a csendőröknek azonban egyelőre sikerült megfékezniük őket. Kollégánktól megtudtuk, hogy az egyik csendőr rádión erősítést kért. A feldühödött románok a csendőröket is szidalmazzák, amiért azok feltartják őket.

17:32

Néhány román beszökött a temetőbe a kerítésen keresztül, ezt követően pedig kitörték a kaput. A feldühödött román tömeg beözönlött a temetőbe. Egy férfi felmászott a beton-emlékműre és lengeti a román zászlót, közben a hangfalból szól a román himnusz. A magyarok megrettenve imádkoznak közben.

17:45

A románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa-kereszteket. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra.

A magyarok félnek, közül többen sírva fakadtak. Több román is felmászott a kerítésre ahol zászlókat lengetnek, közben pedig ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszik. Közben a magyarok egy része autóba ült és dudálva próbálják megzavarni a románok ünneplését. A románokat ez látszólag nem zavarja.

Közben a csendőrök ismét sorfalat állnak, mert állítólag jönnek ki az ultrák a temetőből.

18:13

Elkezdődött időközben az ortodox istentisztelet a temetőben, egyenként felolvassák az állítólag a temetőben nyugvó 149 román katona nevét, a nevek felolvasását taps kíséri. Többek között az is elhangzott, NEM AZ SZÁMÍT, HOGY KIHEZ TARTOZIK A TEMETŐ, HANEM AZ, HOGY ROMÁN FÖLDÖN VAN.

A magyarok nagy része elindult haza a helyszínről, közben pedig még több román érkezik buszokkal, népviseletben.

Kollégánk jelentése szerint mintegy harminc magyar maradt a helyszínen, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

Gyakorlatilag futballhuligánok foglalták el a temetőt, derül ki Korodi Attila Mediafaxnak adott nyilatkozatából. A csendőrök ellenálltak, amíg tudtak a szászával érkezett ultráknak, akik oldalról ugráltak be a temetőbe, majd betörték a temető kapuját, követ, sarat hajigáltak a magyarok felé, a keresztekre ugráltak. Szerencsére senki nem sérült meg, mert amikor eszkalálódott az erőszak, a magyarok úgy döntöttek, inkább visszavonulnak, hogy senkinek se essen baja, mondta Korodi, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. “A románok elfoglalták a temetőt” – tette hozzá.

20:09

A Hotnews tudósítása szerint a katonai temetőbe betörő románok elkezdtek hazamenni. Minden sír mellett gyertyát gyújtottak. A portál szerint hangosbemondón keresztül hívták fel mindenki figyelmét, hogy távozáskor gyűjtsék össze a szemetet, hogy “lássák, mennyire civilizáltak vagyunk”.

20.35

Fekete március után fekete június?! – kérdezi, kiáltja közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, amely felelősségre vonást és a belügyminiszter lemondását követeli, ígérve, hogy a temető ügyében az újonnan felálló Európai Bizottsághoz fordulnak. Egyébként a Néppárt, valamint a Minta ifjúsági szervezet tagjai is jelen voltak a helyszínen, Tőke Ervin néppárti politikus pedig arról számolt be, hogy az előre bejelentett rendezvény magyar résztvevői békés módon igyekeztek megakadályozni az emlékműavatást, elállva a temető bejáratát, a kivezényelt csendőri erők pedig – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a románokat a jelenlévő magyarokhoz, akiket – a temető kerítését átugorva – megpróbáltak hátba támadni. A néppártiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a csendőrség jelenléte ellenére ilyen helyzet alakulhatott ki, ezért is követelik Carmen Dan belügyminiszter lemondását.

Minden határon túlmentek a románok, amikor éppen megkezdődött a Trianon óta eltelt századik év. A magyaroknak saját testi épségüknek érdekében haza kell menniük onnan, ahol hőseink nyugszanak. Akkor, amikor meggylázzák sírjaikat, kegyeletsértő módon, síró magyarok közt kereszteket törnek. Nem látja a világ, hogy mi folyik itt? A Mi Hazánk szolidaritásáról biztosítja honfitársainkat, egyúttal a magyar kormánytól a lehető leggyorsabb és leghatározottabb fellépést várjuk. Újabb lecke nekünk, magyaroknak arról, hogy az EU-tól nem várhatunk megoldást. Ezzel szemben minden magyar felelős minden magyarért.

Dúró Dóra – facebook

Itthon.ma, Szekelyhon.ro – facebook

Hunhír.info