- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Közel ezren Bekéért és Szőcsért Kézdivásárhelyen

Az előző szimpátiatüntetetéshez képest jóval többen, közel ezren gyűltek össze Kézdivásárhely főterén azért, hogy kiálljanak az ún. székely terroristaper két áldozatáért, Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. Ezúttal nem csak a barátok, hanem a magyar politikai pártok és civil szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz.

A jelenlevőket Tóth Bálint, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom volt szóvivője köszöntötte, majd sorban léptek a szobor előtt levő mikrofonhoz a politikai pártok képviselői. Elsőként Fejér László Ödön RMDSZ-szenátor beszélt, aki felhívta a figyelmet a hatalom túlkapásaira, elmondva, hogy senki sincs biztonságban ma, Antal Árpád, Ráduly Róbert és Mezei János polgármesterek neveit is említve, akiket Bekéékhez hasonlóan szintén meghurcoltak.

Az „Engedjétek szabadon!” és „Terroristák nem vagyunk!”’ bekiabálásokkal tarkított beszédek sorozatát Biró Zsolt MPP-elnök és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke folytatta, majd Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke szólt a jelenlevőkhöz, mindhárman azt hangsúlyozták, hogy az ún. Beke-ügy kapcsán a magyarság kollektív megbélyegzése zajlik, és a két kézdivásárhelyi szabadon bocsátását követelték.

Az eseményen jelen levő Tőkés László európai parlamenti képviselő felszólalásában elmondta: ismét kénytelen összefogni a magyarság. „Eszembe jut, amikor a Székelyek Nagy Menetelésén összegyűltünk, és kiálltunk a Székely Mikó Kollégium ügye végett, és most sajnos arra kényszerít a helyzet, hogy a teljes körű magyar szolidaritás jegyében összegyűljünk és tiltakozzunk. Legyen nemzeti minimum a magyarok egymás melletti kiállása!” – mondotta az EP-képviselő, aki a román állam és törvénykezés cinizmusát és képmutatását, valamint a rendszerváltást túlélő Securitate módszereit ostorozta beszédében.

A magyar és székely himnuszok eléneklésével véget érő rendezvény utolsó felszólalója Beke Csilla volt, aki az Üzenet a börtön falai közül című beszédét olvasta fel, azt hangsúlyozva: a két elítélt a kegyelmet csak akkor tudja elfogadni, ha ártatlanságukat elismerik. „Nem kérnek és nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtek el semmit. Hisszük, hogy az igazság akkor is létjogosult, ha egyeseknek jobban fáj, mint a hazugság” – jelentette ki, és arra kérte a politikusokat, hogy álljanak ki férje és Zoltán mellett, vagy nézzenek szembe lelkiismeretükkel. „Álljanak ki, mert mindannyiunkat elmeszelnek, mint Istvánt és Zolit” – zárta beszédét Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester kijelentésével.

székely hírmondó

Hunhír.info