- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kis siker az önkormányzatnak – Ünnepi zászlócirkusz Sepsin

A nemzeti jelképek törvényének alkotmányossági felülvizsgálatát rendelte el a sepsiszentgyörgyi bíróság abban az eljárásban, amelyet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdeményezett a város március 15-i feldíszítése miatt kirótt prefektusi bírságok ellen. A hatósági intézkedés ellen indított közigazgatási per következő tárgyalása szeptemberben esedékes.

Az alkotmányossági felülvizsgálat jóváhagyásáról szóló végzést a bíróságok portálja tette közzé a per első, szerdán lezajlott tárgyalása után. Az alapfokú végzés ellen a kihirdetés utáni 48 órában fellebbezhetnek a felek. A bíróság részben elfogadta az Antal Árpád és védője által emelt alkotmányossági kifogást. Csak a nemzeti jelképekre vonatkozó 1994/75-ös törvény felülvizsgálatát rendelte el, elutasította ugyanakkor a törvény végrehajtási utasításait tartalmazó 2001/1151-es kormányhatározat vonatkozó előírásainak felülvizsgálatát. A „zászlótörvény” kifogásolt cikkelye szerint – amelyre hivatkozva Sebastian Cucu prefektus is kiszabta a bírságokat – más országok zászlaját csakis a román jelképpel együtt és csakis hivatalos látogatások, nemzetközi összejövetelek esetében lehet középületekre és közterületre kitűzni.

Antal Árpád jogi képviselője úgy vélte, hogy ez a törvényi előírás ellentmond az identitás védelmére, valamint az egyenjogúságra vonatkozó alkotmányos előírásoknak.

Antal Árpád lapunk megkeresésére rámutatott: egyelőre csak annyit tud biztosan állítani, hogy a bírságok miatt indított per következő tárgyalását szeptemberre tűzte ki az ítélőszék. Nagy eséllyel akkor születik döntés arról is, hogy a bíróság megvárja-e a taláros testület véleményét a jelképtörvény felülvizsgálati kérelméről, és addig felfüggesztik-e vagy sem a magyar szimbólumok ügyében indított eljárást, vagy ettől függetlenül döntést hoz a pénzbüntetés kérdésében. Antal Árpád hozzátette: az ítélőszék által a kormányhatározat esetében hozott elutasító döntést nagy valószínűséggel megtámadják.

Mint ismert, Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000–5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy a nemzeti ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a két várost, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar jelkép mellé egy román lobogó is kerüljön.

A két elöljáró szerint a kormányhivatal intézkedése téves jogszabály értelmezésre alapult, a jelképtörvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat 2002-es kiegészítése ugyanis kimondja, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. Antal Árpád emellett azt is tisztázta szakértő bevonásával, hogy a város főterén kihelyezett lobogók nem Magyarország (tehát egy más állam) jelenleg elfogadott hivatalos zászlói.

Nagy D. István – 3szek.ro

Hunhír.info