- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Antal Árpád: kockázatos, hogy a magyar állam tartja fenn az erdélyi magyarság intézményrendszerét

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint kockázatos, hogy a magyar állam tartja fenn az erdélyi magyarság intézményrendszerét. Úgy vélte: ha valamikor egy „Gyurcsány-szerű” politikus lesz Magyarország miniszterelnöke, “sportot űzhet abból, hogy megvonja a határon túli magyaroktól a finanszírozást”.

Antal Árpád hosszú távon veszélyesnek tartotta, hogy a romániai magyarság intézményrendszere a magyar kormánytól függ. „Megrögzött transzilvanista és Fidesz-párti vagyok, ezt mindenki tudja rólam, mégis látom ennek a folyamatnak a veszélyét, mert a rendszer bármikor összeomolhat” – fogalmazott Antal Árpád. Úgy vélte: ha valamikor egy „Gyurcsány-szerű” politikus lesz Magyarország miniszterelnöke, “sportot űzhet abból, hogy megvonja a határon túli magyaroktól a finanszírozást”.

Az RMDSZ székelyföldi önkormányzati tanácsát is vezető polgármester szerint legalább azt el kellene érni, hogy krízishelyzetben a román állam, illetve az önkormányzatok átvállalhassák a magyar kormány által létrehozott intézmények finanszírozását, hogy ezek léte ne kerüljön veszélybe, ha Budapesten „elzárják a csapot”. Megjegyzendő, hogy a román állam ad pénzt, ugyanakkor azt az RMDSZ önkényesen saját magára fordítja.

Antal Árpád hangsúlyozta: az erdélyi magyarok román állampolgárok is, Romániában fizetik az adójukat, tehát a román államnak kellene megoldania minden fontos problémájukat. „Nem szabad elkényelmesednünk. Itt adózunk, és nem szűnhetnek meg az elvárásaink, hogy intézményeinket a román állam finanszírozza” – idézte a sepsiszentgyörgyi elöljárót a Krónika pénteki számában.

Hunhír.info