- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Böjte Csaba az RMDSZ-t választotta

A román parlament egyik pártja, az RMDSZ támogatására buzdít a vasárnapi helyhatósági választásokon Böjte Csaba ferences szerzetes. A dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a párt honlapján közzétett és az erdélyi magyar sajtóban fizetett politikai hirdetésként napok óta megjelenő üzenetében teszi ezt – írja a Krónika.

Csaba testvér arra hívja fel a figyelmet: „Románia újból a bizalmatlanság, a kisebbség elutasításának útjára lépett”.Azon félelmének is hangot ad, hogyha így folytatódik, a magyar nyelv használata is tiltólistára kerülhet, emlékezve, hogy sorkatonai szolgálata alatt egyetlen magyar szóért száz fekvőtámasz járt. „Fogjunk össze Erdély legerősebb, a jelképeinkért küzdő érdekvédelmi szervezetével, és tegyünk meg mindent, hogy a választásokon olyan pozícióba kerüljenek helyi és országos szinten, hogy meg tudják védeni demokratikus eszközökkel a Romániában élő kisebbségek jogait!” – írja Böjte, aki nem először biztatja a korrupciós ügyekkel terhelt, átláthatatlan közpénzosztogatáson kapott RMDSZ támogatására a magyarokat.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Gergely Balázsnak és az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelöltjeinek támogatására szólít egy kisvideóban. Úgy véli, „25 év után eljutottunk oda, hogy semmi más nem számít, csak a kolozsvári magyarok”. „Mindenkinek, aki valamit is tett ezért a városért, helye van a tanácsban” – mutat rá, emlékeztetve, a történelmi egyházak ajánlották Gergely Balázst, hogy „vegyen részt ebben a csapatban”, és Horváth Annával, az RMDSZ polgármesterjelöltjével képviselje őket a tanácsban. A püspök ugyanakkor az Erdélyi Magyar Néppárt támogatására nem kapacitált senkit, holott az alakulatnak polgármesterjelöltje és teljes képviselő-jelölti listája is van.

Tamás Gábor kolozsvári születésű, Svédországba kitelepedett dalénekestől is rendelt egy kisvideót az RMDSZ, ebben Horváth Anna támogatására buzdítja a nosztalgiázókat.

Biharban az RMDSZ a magyar közösség több jelesét, kisebb-nagyobb rangú vezetőjét vette rá változatos eszközökkel (köztük tanügyieket és egyháziakat is), hogy a párt jelöltjeit támogató nyilatkozatokat jelentessenek meg saját nevük és képük alatt a helyi sajtóban.

ittHON.ma

Hunhír.info