- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A gyergyói Romantikus székelytánc

Kirándulásokkal, közös programokkal ért véget hétfő délután az I. EMI-tábor Gyergyószentmiklóson. A rendezvény elsőszámú előadója, Eva Maria Barki vasárnap kijelentette: törvénytelen a trianoni békediktátum. Előző este soha nem tapasztalt hangulatú koncertet adott a Romantikus Erőszak, aki az anyaországból érkezett Székelyföldre.

Gróf Teleki Pál szellemében rendezték meg az I. EMI-tábort Gyergyószentmiklóson, hogy a nagy magyar államférfi jelszavát magukévá téve hirdethessék: Merjünk magyarok lenni! Nagyon fontos ez a kitétel mind az anyaorszában, mind pedig az elszakított részeken, mert az idegen érdekeket kiszolgáló, a mások kultúráját átvevő tendenciák érvényesülnek sajnálatos módon az egész Kárpát-medencében.

A festői helyszínen, a Gyergyói havasok lábánál megtartott rendezvény fő motívuma a magyarság hiteles múltjának kutatása, a trianoni békediktátum törvénytelen mivoltának bemutatása, a magyar-magyar párbeszéd kialakítása volt. E hármas jelszó alapján tevékenykedtek az előadók és a táborlakók egyaránt. Az előadások rövid idő alatt párbeszédekké alakultak, a táborlakók azonosultak a pódiumról közvetített gondolatokkal.

A Romantikus Erőszak elnevezésű zenekar huszadmagával érkezett a székelyföldi EMI-táborba. A csapat minden évben támogat valamilyen nemes célt, idén az EMI-táborban játszott fellépési díj nélkül. A lelkes közönség meghatottan fogadta a hírt, persze ez még magában kevés lett volna ahhoz, hogy szívébe zárja az együttest. Erről a csapat gondoskodott, mert pályafutásának egyik legjobb hangulatú koncertjét adta Gyergyóban.

A repertoárt uralta a rockosított népzene, a program gerincét képezték az új hanghordozó, a Hun és magyar mondák dalai. Az ismert régebbi nótákat a közönség együtt énekelte az együttessel, az új nóták ritmus- és dallamvilága nagy közös táncra késztette őket. A zenekarvezető Sziva Balázs ajánlatára a fiúk felkérték a lányokat egy-egy táncra, így rockkoncerteken nem sokszor tapasztalt módon nem csupán hangos tetszésnyilvánítás, hanem a meghitt ölelés is jellemezte az előadást.

A nemzetközi hírű jogász, Eva Maria Barki hosszú kényszerszünet után léphette át a gúnyhatárt, és tarthatott előadást az EMI-táborban. Az összmagyarság érdekében oly sokat tevő európai szaktekintély vasárnapi előadásában egyebek mellett kijelentette, hogy Trianon törvénytelen volt. A nagyhatalmak akaratukat rákényszerítették az országra, s szétdaraboltak egy ezeréves államot. Tették ezt úgy, hogy nem kérték ki a Kárpát-medencében élő magyarok véleményét, önhatalmúlag döntöttek több millió ember sorsáról. A magyarok nem jószántukból, hanem katonai-politikai fenyegetettség árnyékában írták alá a diktátumot.

A HunHír.Hu médiatámogatásával is szervezett táborban a koncertek mellett nemzeti elkötelezettségű előadók is lelkesítették, buzdították a fiatalságot, elősegítve a helyes és hiteles történelemszemlélet kialakulását, a magyar múlt megismerését. Meghívott vendégként jelen volt többek mellett Koltay Gábor filmrendező, Böjte Csaba ferences atya, Hajdó István gyergyószentmiklósi főesperes és Szántai Lajos magyarságkutató, a Dobogó Kő, a Transylmania.

HunHír.Hu