- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Amikor Amerika még imperialista volt a szemükben…

“A szerdai békegyűlés – Ez az út a béke útja, a Szovjetúnió vezette béketábor útja – Gabányiné kartársnő kezdeményezése”. Korabeli kommunista sajtóhíradás a koreai háborúról, a hidegháború levéresebb konfliktusáról.

Július 26-án tartottuk meg békegyűlésünket a hűvösvölgyi üdülőben. A KISOSZ kiküldött előadója, Kertész László kartárs izzó szavakkal bélyegezte meg az imperialisták koreai agresszióját és az elmélet iránytűjével mutatta meg az egyedül helyes utat, melyet minden becsületes dolgozónak, így a dolgozó kiskereskedőnek is követnie kell. Ez az út a béke útja, az építő szocializmus útja, a Szovjetúnió vezette béketábor útja.

Kartársaink magukévá tették az előadó magasszínvonalú, de mégis mindnyájunk érzelméből fakadó szavait és számos hozzászólásukkal tettek hitet a béke ügye mellett és tettek fogadalmat, hogy a koreai nép harcát saját harcuknak tekintve, minden erejükkel és tudásukkal a békefront magyar szakaszát, a magyar népi demokráciát erősítik. Az ünnepi taggyűlés lelkesedéssel szavazta meg az alábbi határozati javaslatot, melyet a „Megvédjük a békét’-mozgalom Országos Bizottságához továbbítottunk.

„A budapesti papír-, könyv- és irodagépkereskedők mélységesen elítélik az amerikai imperialisták és csatlósaik aljas támadását a békét szerető és országát építő hős koreai nép ellen. Tiltakoznak az amerikai légierő terrorbombázásai ellen, melyet polgári lakóhelyek ellen követnek el, asszonyokat és gyermekeket gyilkolva halomra. Örömmel és büszkeséggel figyelik a hős koreai nép szabadságharcának dicső eredményeit, tudatában annak, hogy a koreai nép a mi szabadságunkat is védelmezi. Szolidaritásunk kifejezéseként a múltban is, de a jövőben még fokozottabb mértékben, minden erejükkel támogatják a békebizottságok munkáját, és a Szovjetúnió vezette béketábor magyarországi szakaszának erősítésére, a szocialista kereskedelem fejlődését elősegítik. Üzletükben éberséggel és felvilágosító munkájukkal megakadályozzák és leleplezik a reakció kísérleteit az egységes magyar békefront megbontására. Szabadságot és békét a hős koreai népnek! Éljen a világ haladó népeinek legyőzhetetlen béketábora és annak bölcs vezére, Sztálin marsall!”

Az ülés befejezése után a kartársak — Gabányiné kartársnő kezdeményezésére — tömegesen csatlakoztak a „Rákosi-per” tanulmányozására indított mozgalomhoz, ezzel is kifejezésre juttatva érdeklődésüket az elmélet iránt és szeretetüket a magyar nép bölcs vezetője, Rákosi elvtárs iránt.

Corvina, 1950. július 28.

Hunhír.info