- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

40 éve történt – Egy szerelmes (?) punk ügynöknő

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára igazi kincset bányászott elő 40 évvel ezelőttről a közelgő márciusi évfordulóra. A szigorúan titkos jelzéssel ellátott dokumentumban az ügynök beszámol a barátai öngyilkossági kísérletéről, a Bölcs Bagoly és a Fiatal Művészek Klubja látogatóiról. A tartótisztje szerint ügynöki munkáját “maradéktalan jókedvvel” végzi, és hozzá /Frank József r. alhdgy.-hoz/ személyes szimpátia fűzi. Viszont figyelmeztetnie kellett, hogy legközelebb szolidabb öltözetben jelenjen meg a titkos találkozón, mivel a punk öltözéke nagy feltűnést keltett.

BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG III/III-A ALOSZTÁLYSZIGORÚAN TITKOS !
Tárgy: “Ultravox” fn. tmb-vel tartott találkozóról

JELENTÉS

Budapest, 1983. március 16.1983. március 10-én nyilvános helyen találkozót tartottam “Ultravox” fn. tmb-vel.Hálózati személyünk tájékoztatott, hogy barátja illetve közeli kapcsolata … … öngyilkosságot kísérelt meg. Jelenleg a Korányi Kórházban ápolják…. … “…” gn. személyről elmondta, hogy ő is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben. Tudomása szerint a Kozma utcai BV Intézetben ápolják, ahol egyben írnoki teendőket is ellát.

A tmb rendszeresen látogatja a szervezetlen fiatalok által közkedvelt két szórakozóhelyet a Bölcs Bagoly éttermet és az Ifjú Művészek Klubját.

Elmondása szerint a Bölcs Bagolyban a régi belvárosi galeri jellegű csoportosulások tagjai jelennek meg. Közöttük jelenleg a bomlás jelei mutatkoznak, mivel napirenden vannak a verekedések. Az Ifjú Művészek Klubját főleg értelmiségi személyek, művészek és a könnyűzenét játszó zenekarok tagjai, sleppjei látogatják.Ezen belül többségében vannak punk zenészek, akik közül naponta megjelenik Dr. Grandpiere Attila a “Vágtató Halottkémek” (Vágtázó Halottkémek (a szerk.)) nevű együttes vezetője.

Értékelés:
A jelentés helyi értékű operatív szempontból értékes, ellenőrzött, A tmb. megbízható nem ellenőrzött. Beszervezése – 1983. II. 4. – óta első alkalommal számoltattam el a feladatairól.
Munkáját illetve az általunk meghatározott feladatokat maradéktalanul jó kedvvel végzi.
Ennek ellenére a vele történő kapcsolattartásnak jelenleg a személyes szimpátiája ad döntő jelentőséget.
A hálózati személyünk felé azzal a kéréssel kellett fordulnom, hogy a további találkozókon lehetőleg szolidabb öltözékben jelenjen meg, mivel a punk stílus viselete miatt nagy feltűnést keltettünk.
A jelentésben szereplő … … és … … az alosztályunk különnyilvántartásaiban szereplő célszemélyek. A …ról elmondottak megegyeznek a BM III/1 Osztály információival, amely jelenleg … operatív ellenőrzését végzi.

Intézkedés:
Mindkét személy esetében megkérjük az öngyilkosságukra vonatkozó orvosi véleményt.

Feladat:
Feladatul adtam a tmb-nek a Bölcs Bagoly étterem és az Ifjú Művészek Klubjának további folyamatos látogatását.
Kértem, hogy amennyiben ideje engedi látogassa rendszeresen a CPg együttes koncertjeit.
Külön eligazítottam a Március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban.

Frank József r. aldgy.

ÁBTL-3.1.2.-M-41418A jelentés forrása: Jelzet: ÁBTL – 3.1.2. – M-41418
Tárgy: Ultravox
Évkör: 1983-1987
Ország: Magyarország
Település: Budapest
Oldalszám: 34

Kivonat: A BRFK III/III-a. alosztálya foglalkoztatta az “Ultravox” fedőnevű titkos megbízottat, aki punk, “új hullámos” együttesek (VHK, Art Deco, CPg, Kőnigh és Cirkusza), tagjairól, koncertjeiről, a Mosoi (Mosoly) együttesről, illetve punk fiatalokról adott jelentéseket. A dosszié tartalmat egy jelentés az “Artéria Galéria” (Inconnu) című kiállításról is, amelyet az 1987-ben Budapesten koncertező Test Department is megtekintett.

Az ügynök jelentéseiben szerepel többek között: Barcs Miklós /Flash együttes/, Grandpierre Attila /VHK/, Kósa Vince /Art Deco/, Kőnigh Péter /Kőnigh és cirkusza/, Sal István /Invázió/, Soós György /Art Deco/, Szabó László /Abigél/, Szappanos György /Mos-Oi/

Hunhír.info