- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nemzetgyűléssé alakítaná az Országgyűlést a Mi Hazánk

Történelmet írhatnak a választók a Mi Hazánkkal: az Országgyűlésből nemzetgyűlés lehet, ha első határon túli magyarként a nemzeti párt listájának 10. helyén induló Dr. Popély Gyula felvidéki történész, az MTA doktora is bekerül a magyar törvényhozásba, amire így jó esély is van– írja alább közölt, Hunhír.infóhoz is eljuttatott közleményében Novák Előd..

Bár 2014 óta külhoni magyarok szavazataival is jön létre az Országgyűlés (nagyjából egy mandátumról döntenek), a Fidesznek sem volt fontos azóta egyszer sem, a mostani listaállítás során sem, hogy egy határon túli magyarnak is helyet biztosítsanak a nemzet templomában, csak a szavazataik kellenek.

Popély Gyula az egyetlen pozsonyi magyar általános iskola és gimnázium igazgatója volt 1991-től 1997-ig, amikor a magyarellenes Mečiar-kormány kirúgatta, mert a kétnyelvű bizonyítványok állami betiltása ellenére Popély Gyula ragaszkodott a magyar nyelvű közokiratok kiállításához. A nemzeti ellenállás hőseként tekintett rá a magyarság akkor, az első Orbán-kormány mégis hagyta, hogy 25 hónapig állástalan legyen – végül Raffay Ernő segítségével lehetett a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, később rektorhelyettese is lett. Jelenleg a Mi Hazánk Mozgalom értelmiségi holdudvarából alapított Fekete István Szabadegyetem igazgatója is, áprilistól pedig a nemzet összetartozását is megtestesítő honatya lehet. A következő ciklusban vagy ő lesz a külhoni magyarság egyetlen képviselője, vagy senki.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke