- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nem rosszak a szivárványkoalíciós fizetések

640 ezres képviselői és 1,4 milliós alpolgármesteri fizetéseket szavazott meg magának a szivárványkoalíció Újbudán.

Visszamenőleges hatállyal, január 1-jétől a törvényi maximumban határozták meg Újbuda rekordszámú alpolgármesterének fizetését, így pl. Orosz Anna havi illetménye mintegy 1,3 millió Ft lett, és még havi 175 ezer forint költségtérítést vehet fel számla nélkül, pedig ezeken kívül BKV-bérletet, igény szerint gépkocsit, korlátlan mobiltelefon-használatot, laptopot, otthoni internetelőfizetést és egy alpolgármesteri stábot is biztosítanak neki közpénzből. Az önkormányzati cégvezetőik havi juttatását is megemelték: 750 ezerről 1,7 millióra. Ezzel párhuzamosan viszont megvonják az Újbuda-pótlék felét a rendelőintézet mintegy 450 dolgozójától, így a munkaerőhiányok és a várólisták növekedni fognak.

A DK fővárosának minősülő Újbudán a ciklus elején megduplázták az alpolgármesterek számát, s ugyanilyen számban duzzasztották a bizottságokat (azzal együtt tisztségviselőit) és a kifizetőhelynek használt tanácsnoki posztokat is, valamint az alpolgármesteri stábokat. A Mi Hazánk ennek gátat vető módosító javaslatát senki más nem támogatta (a Fidesz képviselői sem), egyedül szavaztam nemmel a DK-s polgármester előterjesztésére is, mely a gátlástalan klientúrabővítést, többek közt az alpolgármesterek számának megduplázását indítványozta a tavalyi választás után. A munka nélkül kapott fizetéskiegészítések halmozásával így lehetett valaki pl. bizottsági elnök és lényegében feladat nélküli tanácsnok egyszerre az újbudai önkormányzatban, a megtévesztő 120 ezer forintos képviselői tiszteletdíj helyett nehezen átláthatóan, valójában 426 ezer forintért eddig.

De ez nem volt elég nekik, ezért egy január 20-i határozat szerint visszamenőlegesen, január 1-jétől megnövelik a tiszteletdíjakat, főként a kifizetőhelynek használt, munkával nem járó tanácsnoki posztokat. Mindezt meglehetősen átláthatatlanul (az átláthatósági biztos pedig lapít, hiszen az ő posztja is csak egy momentumos kifizetőhely), hiszen míg a képviselői tiszteletdíj látszólag 151795 forint lesz, a posztok halmozásával van olyan MSZP-s képviselő, aki valójában 637539 forintot kap (több mint négyszeresét a látszólagos képviselői alap tiszteletdíjának), és a szivárványkoalíció összes képviselőjének van kiemelt tisztsége. Az emelésekről szóló szavazásnál a Fidesz tartózkodott, míg a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjeként felszólalással tiltakoztam és nemmel szavaztam.

Novák Előd
újbudai önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk alelnöke

Hunhír.info