- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Fehér karácsony

Mindig álmodozunk róla, de valójában csak ritkán fordul elő, hogy fehér a karácsony.

Bár még nem lehet nagy megbízhatósággal megmondani, hogy milyen lesz az időjárás karácsonykor, azonban a nemzeti meteorológiai adatbázisban tárolt hazai megfigyelések adatai alapján tudható, hogy milyen időjárás volt az elmúlt karácsonyok ideje alatt – olvasható a met.hu [1]-n.

Az osztrák meteorológiai szolgálattól (ZAMG) átvett ötlet alapján az alábbi ábrákon a fehér fák azt jelzik, hogy mindhárom karácsonyi napon (december 24–26.) volt hótakaró, a foltos fás években legalább egy napon, míg a zöld fák hómentes karácsonyt mutatnak. A fehér karácsonyokról részletes tanulmány olvasható honlapukon.

Egy korábbi sajtóösszefoglalóból az derül ki, hogy az utóbbi fél évszázadban 1963 karácsonyán volt a legvastagabb, közel harminc centiméteres hótakaró, és csaknem ilyen vastag volt a hóréteg 1969-ben. A hatvanas években ezt a két évet leszámítva legfeljebb foltokban volt hó az ünnep napjaiban. Az 1970-es évtized első karácsonyán öt centiméter hó borította a tájat, viszont ezután nyolc évet kellett várni az újabb fehér karácsonyra, de 1978-ban is csupán egy-két centiméter hó volt mutatóban. A nyolcvanas években szintén mindössze kétszer volt példa havas karácsonyra: 1981-ben mintegy tíz centiméteres, míg 1986-ban 1-3 centiméteresre nőtt a “hólepel”. A kilencvenes években kétszer is – 1993-ban és 1995-ben – előfordult, hogy a december elején lehullott több mint fél méter vastagságú hó karácsonyra elolvadt, viszont három alkalommal ennek ellenére is havas volt a táj december 24. és 26. között: 1994-ben 1-2 centiméter, 1996-ban mintegy 15 centiméter, 1998-ban pedig 5 centiméter hóról szólnak a feljegyzések. A kétezres években szintén háromszor – 2001-ben 12 centiméter, 2002-ben 2-4 centiméter havazott be karácsonykor, ám azóta fehér karácsonyra nem volt példa. A pestieknek még az átlagosnál is kevesebb hó jutott…

Egy biztos fogódzónk van, még pedig a Fejbőr örökzöldje, a Fehér Karácsony című dal. Hallgassuk meg!

Hunhír.info