- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Karácsony tiltotta ki a Rongyos Gárda-megemlékezést? Megtartják máshol

Kitiltották a hagyományos Rongyos Gárda-megemlékezést a főváros intézményéből, a bejárat előtt tartja meg nyolc szervezet.

Nyolc nemzeti szervezet összefogásával lesz megemlékezés Budapesten a Sopront és környékét megmentő Rongyos Gárda 100. évfordulós jubileumán, a nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának 100. évfordulóján, augusztus 28-án.

Eredetileg a Farkasréti temetőben lévő emlékműnél, Vámossy Tibor rongyos gárdista sírjánál tartották volna meg a megemlékezést – mint éveken keresztül –, azonban a Budapesti Temetkezési Intézet vezetőjének előzetes hozzájárulását visszavonták, így a temető előtt rendezik meg azt.

A Budapesti Temetkezési Intézet nem létező leszármazottakra hivatkozva tiltotta ki a hagyományos megemlékezést idén – tájékoztatta a Hunhír.infót Novák Előd főszervező. Mint fogalmazott, pártja, a Mi Hazánk Mozgalom magyarázatot vár Karácsony Gergelytől, hogy az ő politikai utasítására vonta-e vissza az engedélyt a fővárosi önkormányzat intézménye, illetve kérik a kitiltás feloldását.

Ha a főpolgármester a tiltást fenntartja, akkor is megtartjuk megemlékezésünket: a főbejárat melletti közterületen (ahova bejelentésünket a rendőrség most tudomásul vette), majd magánszemélyként mehetnek át a megemlékezők koszorút, virágot, mécsest elhelyezni. A Rongyos Gárdát elhallgatják: kihagyják a tankönyvekből, film sem készül dicsőséges küzdelmeikről. De a nemzeti hősökről való megemlékezésünk jogát senki sem vonhatja meg! 

– fogalmazott Novák Előd.

A Rongyos Gárda emlékének ápolását évek óta szívén viselő Novák leszögezte: az idegen megszállás ellen harcoló, 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibornak nincsenek leszármazottai. Az oldalági, külföldön élő rokonoknak a Rongyos Gárdát szégyellő álláspontja is már évek óta ismert, a temető a hozzájárulását mindezek ismeretében adta meg a hagyományos rendezvényre, így szerveztük és hirdettük meg a jubileumi eseményt – közölte Novák Előd.

Korábban az oldalági, távoli rokonoknak nem is volt annyira fontos, hogy rendezzék a sírhely megváltását, azt Novák Előd szorgalmazása nyomán nyilvánították védett sírrá, illetve országgyűlési képviselői kérdésére a honvédelmi miniszter is felvállalta egy levél erejéig magának a Rongyos Gárda emlékének [1] az ápolását is, nemzeti hősnek nyilvánítva Vámossyt Tibort is.

Hunhír.info

#rongyos gárda [2]