- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

“Fotelemből veletek harcolok” gombot a Facebookra!

Tüntetés az életért és a szabadságért címmel kezdődött demonstráció a budapesti Hősök terén vasárnap délben, persze jó előre beharangozva a másnapi folytatást. Pontosabban e vasárnapi heppeninget is azért rendezték meg, mert olyan sokan jelezték az elsejei eseménynél tüntetési igényüket, hogy imájuk meghallgattatott.

Mára is szerveződött tehát egy összejövetel, abban a reményben, hogy vasárnap csak többen ráérnek. Igaz, egy, a téren áthaladó, jólöltözött és kulturált fiatalember körbenézett, majd barátjának a következő kijelentést tette: „Ezek nem is úgy néznek ki, mint a vendéglátósok”. Majd ezzel a kijelentéssel gyorsan el is húzott jobbra.

A nagy érdeklődésre és sok veretes videóra való tekintettel legalább 200, de maximum 250 ember meg is jelent a téren, ahol elmondták, hogy az ő életüket pár nyomorult nyugger miatt ne akadályozzák, azok úgyis csak egy-két évet éltek volna még a vírus nélkül is. Mondjuk, azt szívesen megkérdeztem volna, hogy ha ez a nyomorult nyugger az ő nagymamájuk lett volna, mit szólnának, de esélyesen csak annyit, hogy akkor előbb jutnak örökséghez.

Ahogy az is érdekelne, hogy a sok ezer ember, aki a facebookos eseménynél bejelölte, hogy ott lesz, vagy talán ott lesz, az amúgy hol a fenében volt? Persze, rohadt könnyű a fotelből okosnak lenni, tudjuk, hogy a fotelforradalmárok már legalább naponta egyszer megbuktatták a rezsimet, a diktátort és mindent IS. Azt is értjük, hogy sokkal kényelmesebb telefonnal a kézben, a szent és sérthetetlen ÉLŐ-t nézve lázadni a meleg szobában, mint kint fagyoskodva a téren. De ha így van, akkor mégsem olyan fontos ez a forradalom, nemdebár? 16,2 ezer ember nyomott valamelyik esemény gombra, ebből konkrétan 3,6 ezer állította, hogy ott lesz. Szóval hiányoltunk nagyjából 3,4 ezer embert, aki valamiért mégsem ért rá forradalmat csinálni. Éppen ezért javasoljuk a facebook atyjainak, a magyar viszonyokra és elkötelezettségre tekintettel készítsenek egy „lélekben veletek vagyok” vagy a „fotelemből veletek harcolok” gombot is. A legnagyobb gáz amúgy az volt, hogy a 200, maximum 250 téren ácsorgó, sétáló és szédelgő emberből legalább 50 valamilyen médiamunkás volt, szóval nem tüntetni ment ki.

Meg kell mondjam, a nyuggeres elszólásig még részben egyet is értettünk a kezdeményezéssel, különös tekintettel a boltokban, plázákban hemzsegő, teljes mértékben fegyelmezetlen embertömegre, állandó hőbörgésemre, miszerint a nem tetsző szabályok elleni tiltakozás módja nem a szabályok be nem tartása. A nyakunkban lihegő, vásárlás és plázaturné nélkül létezni képtelen emberek közelsége belőlem pusztán azt váltja ki, hogy a fegyelmezetlen csürhét olyan karanténba kellene vágni, hogy nyekkenjenek, akkor talán vírusmentes időszakban sem éreznek majd kényszert a sorban tuszakodni és az aurámba tolakodni, a boltokban elefánt módjára közlekedve mindent és mindenkit letarolni.

De a tüntetés fenti morális mélysége egy lépéssel hátrébb küldött.

Állítólag ez nem pártrendezvény volt, hanem kizárólag az érintett szakmai szektorok melletti kiállás. Aztán kiderült, hogy mégis. Már csak annál is inkább, hogy egy párt szervezte. Igaz, törpepárt, viccpárt vagy kamupárt, nevezze mindenki, aminek akarja. De legalább kommunistáztak egy sort, ordibáltak bezártságról, követeltek kompromisszumot, és persze volt elmaradhatatlan „Zorbán takarodj” is.

Nem nagyon kellett keresgélni, mi is ez a csodapárt, a media1.hu oldalán megtaláltuk:
„Bár eddig vélhetően kevesen tudták, hogy létezik (megvallom, magam is csak pár órája tudom) egy teljesen hivatalos bírósági bejegyzéssel rendelkező, pilisborosjenői központú párt Levesbe az Adók 75 százalékával Párt [1] (LA75) névvel, amely Libertárius Párt Fórum néven üzemeltet a pártelnökkel együtt összesen 407 főt számláló internetes közösségi felületet [2] a Facebookon és van egy Le az Adók 75 százalékával Párt Facebook-oldal is közel 3 ezer lájkolóval, és arról sem néppárti tömegek tudhattak, hogy a politikai tömörülés elnöke is csatlakozott nemrégiben a tömeges távozások után az érkező indexesek táborához, most máris arról kell beszámolnunk, hogy elbocsátották Ecsenyi Áron pártelnök-újságírót az Index.hu csapatából.”

Hogy mi az a libertárius párt? Nos, libertarianizmus vagy libertarizmus egyrészt a klasszikus kontinentális liberalizmusban, másrészt pedig az individualista anarchizmusban gyökerező politikai ideológia. Egyébként a wikipedia szerint a fogalom a kollektivista anarchista hagyományból ered, és jelentése eredetileg a Le Libertaire: Journal du Mouvement Social nevű francia lapnak köszönhető. A Harmadik Köztársaság idején ugyanis tilos volt az anarchista szót használni, ezért Joseph Déjacque és Sébastien Faure a libertárius szocialista fogalmát találták ki.” Biztató kép e nemes esemény pártatlan főszervezőjéről, igaz? Mindörökké anarchia!

Na, de térjünk vissza a Hősök terére. A szónokok a kormány járványügyi korlátozásai ellen, a járvány által leginkább érintett szektorok, azaz a vendéglátás támogatásának hiánya, valamint a tömeges üzletnyitások mellett érveltek megafonba. Mivel a gyülekezési tilalom miatt bejelenteniük nem sikerült a demonstrációt, hát mindenféle trükkös, alternatív megoldásokkal próbáltak operálni, mint sétálgatás és megafon gyakorlati kipróbálása, hiszen, ugyebár, a véleménynyilvánítás nem tilos. Arról, hogy ezt gyülekezési tilalom és egyéb járványügyi korlátozások alatt miért nem az interneten teszik, egyik sem tudott nyilatkozni. Azért szerettek volna vonulgatni is az Andrássy úton, de az ezen felsikkantást követően kezdődő rendőri igazoltatások azonnal a kedvüket szegték, pedig, ahogy megtudtuk, zömében csak figyelmeztetésben részesítették a résztvevőket, bírságolás nem történt.

A téren egyébként feltűnt a Mi Hazánk Mozgalom zászlaja is. Mint ismert, a párt is lezárásellenes.

Nézzük a tényeket pro és kontra

Van igazságuk a vendéglátósoknak, hiszen a kiszállítás a pandémia miatt kialakult gazdasági válságban nem éppen rentábilis megoldás. Nagyon sok vendéglátós alkalmazott tavasz óta munkanélküli, nyáron is csak röpke időszakra talált munkát. Akiket esetleg nem rúgtak ki, azok jelenleg a bejelentett bérüket kapják, és hát tudjuk, ebben a szektorban ez pont a minimálbér. Vagy annyi se. A csodásan magas járulékok és adók miatt a munkáltatók rendszeresen napi két- vagy négyórás bejelentőkkel operálnak, így eshet meg, hogy jelen helyzetben egy, a vendéglátó egység zárva tartása miatt otthon ülő felszolgáló vagy szakács alig 50 ezer forintot kap. Itt érdemes megjegyezni azért, hogy a teljes mértékben legális KATA-s vállalkozó (akár kisebb, 1-2 fős vendéglátó helyet üzemeltetve) sem kap sokkal többet. Jelzésértékű amúgy a történet, már csak adópolitikai szempontból. Ahol nyitva vannak, kiszállításra, ott sem jobb a helyzet, mert egy jattos szakmában jatt nélkül megélni, csak a minimális bejelentett bérből elég nehéz, és sok helyen bizony a zsebbe tolt bérrészek is kisebbek lettek. A pincérek egy része futárrá avanzsált, és gurul a 200 forint jattért, már ha kap.

Mindeközben persze a kormány adja a bértámogatást, és bár sokan sírnak, hogy ők nem kapják meg, egyet elfelejtenek. A bértámogatás ugyan mindenkinek jár, de megkapni csak az fogja, akinek nincs köztartozása. Ergo ha a vendéglátóhely tulajdonosa nem fizette be a járulékokat az alkalmazottak után, vagy adótartozása van, akkor hiába utalja ki neki az Államkincstár a bértámogatást, a NAV félúton lecsap rá és viszi. De legalább adótartozása már nem lesz.

Hasonló a helyzet a taxisoknál is, akik bár a fórumaikon, csoportjaikban mellszélességgel álltak a rendezvény mellé, és jelezték, mennek, taxit csak akkor láttunk a téren, amikor az éhhalállal küzdő vendéglátós tüntetőkkel megálltak, azok fizettek, tán jattoltak is, majd mentek tovább. Szóval, ott is hasonló a helyzet: munka nincs, cím alig, fizetőképes utasközönség minimálisra csökkent, de fizetnivaló van. A munkavállaló, úgynevezett droid taxis már szinte eltűnt, és azt már csak mellékesen jegyzem meg, esetükben a napi kétórás, havi uszkve 20 ezer forintos bérbejelentés volt az általános, sőt, ezt a NAV is elfogadta életszerűnek. Ez is szép bizonyítvány kis hazánk adópolitikájáról, így EU-s tagságunk 17. évében. Maradtak a vállalkozó taxisok, a havi 50 ezer KATA-val, éves 250-300 ezer biztosítással, a papíron igen, valóságban majd csak jövőre lecsökkentett drosztdíjjal, és a hasonló cuki költségekkel.

Szóval a helyzet szar. És hogy még szarabb legyen, ezek az emberek követelnek mindent: azonnali nyitást, mindennek az elengedését és/vagy csökkentését, a kormány azonnali lemondását, de egyet nem: a bérleti díjaik csökkentését. Egy bezárt, nem működő étterem – hacsak nem saját tulajdonban van, ahol a rezsi minimális, fenntartó díjait kell fizetni a tartalékokból -, a járvány előtti állapotnak megfelelő bérleti díjat nyög ki minden hónapban. A bérlők számára, függetlenül attól, hogy magánszemélytől vagy önkormányzattól bérelik-e a helyiséget, egy fikarcnyit sem csökkent ez a kiadás. A magánszemély úgy van vele, neki jár ez a pénz és kész, hiszen ez az ő bevétele, az önkormányzat pedig hisztizik, mennyit elvett tőle a kormány az ingyenes parkolással, meg az iparűzési adó mérséklésével, hát rohadjon meg a bérlő, majd rajta behajtják. Ezért eshetett meg az, hogy a tavaszi zárás után, amikor a vendéglátóhelyek nem voltak sújthatók területfoglalási díjjal a teraszokért, hát mindenféle egyéb költségekkel (például kihelyezett napvédők után szedett díjak) terhelték be őket, hogy pénzüknél legyenek. Persze a helytől, a mérettől és sok egyéb tényezőtől függően a bérleti díjak havi pár százezertől milliós nagyságrendig terjedhetnek, de ezt nem kifogásolják a vendéglátósok, ezt kifizetik. Ahogy a taxisok is szó nélkül – na jó, néha kicsit nyafognak – kifizetik a havi százezres tagdíjakat a fuvarszervező cégeknek, úgy, hogy közben alig kapnak tőlük címet. Fosnak, hogy ha visszamondják a bérletet, ha nem fizetnek és kirakják őket, majd a Lölő elviszi a helyet. Mert a Lölő mindent visz. Pedig ha senki nem fizetne, a bérbeadók bizony elgondolkodnának, mert ennyi egyszerre megürülő helyet a kutyának nem tudnák kiadni.

Nem minden fáj nekik, vannak, akiknek a zsebébe boldogan tologatják a semmire is a pénzt, vagy az is lehet, hogy szerintük ezt is a kormánynak kellene megoldania. Mert mindent IS. Hiszen ha van kalap, ha nincs kalap….

Igen, volt igazságuk. Nagyon sok. Mert én sem értem, miért lehet tömeg a plázában, miért lóghatnak egymás szájába a boltokban, a multikban, és miért nem ülhetnek le a tiszta, higiénikus étteremben, tisztes távolban egymástól. Értem én, hogy miért kell zárva tartani a bulinegyed lebujait, ahol estéről estére egymásra hánynak a betépett, berúgott, kontroll nélküli csürhe-ifjak, de miért nem lehet leülni egy cukrászdában, egy Frei Caféban, vagy egy tiszta, meleg étteremben a párunkkal. Miért lehet az IKEA büféjében egymástól fél méternyire állva kaját venni, és ott megenni, miért lehet utcáról besétálni közhivatal menzájára, és ott helyben fogyasztani az ételt, és miért nem lehet ugyanezt megtenni a Trófea egymástól távol álló asztalainál.

Ezek után kíváncsiak leszünk, hogy a mai nagy érdeklődésre való tekintettel hányan jelennek meg, valamint a párt oldalán található térképen feltüntetett, országosan pár tucatnyi vendéglátóhely vajon valóban kinyit-e a napokban bejelentett nagy szigorítások ellenére is. Gyaníthatóan nem, hiszen a korábbi néhány száz pontocska java része a térképecskéről viharos sebességgel tűnt el. De holnap meglátjuk.

Varga Moncsi – Hunhír.info