- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Orbán: Magyarország a magyaroké

Továbbra is kitartunk álláspontunk mellett – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a magyar-lengyel vétó kapcsán. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a politika és a válságkezelés összekötése felelőtlen dolog, amivel tönkretesznek számos európai országot. A kormányfő a járványhelyzet kapcsán elmondta: a kórházakból egyelőre még nem érkeznek biztató jelek, de az egészségügy állja a sarat. A korlátozások kapcsán a miniszterelnök mindenkit felszólított, hogy ne foglaljanak télre külföldi utazásokat. A karácsonyi korlátozások kapcsán úgy nyilatkozott, 8–10 napon belül tudnak részletszabályokat kidolgozni. Elmondta azt is, hogy 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd. A torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vehetik majd magukat az emberek; ez a program a jövő héten indulhat. Levélben és interneten lehet majd regisztrálni – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor aláhúzta: Lengyelország és Magyarország kitart álláspontja mellett és megvétózza az EU jogállamisági feltételekkel összekötött javaslatát. Mint fogalmazott, egyes országoknak nagy szüksége lenne a támogatásra, azonban azzal, hogy az unió összeköti a válságkezelést a politikai akarattal, az felelőtlen eljárás. Hozzátette: jelenleg Brüsszelben csak az lehet jogállam, aki beengedi a migránsokat.

Mi meg fogjuk tudni a védeni a nemzeti szuverenitásunkat, meg tudjuk védeni az országainkat a bevándorlástól

– jelezte a miniszterelnök, megjegyezve: ha a német elnökség nem enged az Európai Parlamenttől jövő nyomásnak, akkor nem alakul ki ez a helyzet. Arra a kérdésre válaszolva, hogy próbálják-e megosztani a lengyeleket és a magyarokat, Orbán arról beszélt: mindig kéznél van a véső és kalapács, de szerinte Közép-Európa meg tudja védeni a nemzeti szuverenitását, a keresztény hagyományokat, és ellen tud állni a bevándorlásnak. Az unióval való esetleges megegyezés kapcsán elmondta: megegyezni mindig meg lehet, de a pozíciók világosak.

Hogy a válságkezelő alap és a költségvetés létrejöjjön, ahhoz kell a lengyel-magyar szavazat. A politikai viták összekötése a gazdasági kérdéssel néhány ország politikai döntése. A politikai akaraton lehet változtatni, a mienken nem

– fogalmazott. Orbán aláhúzta: nem kompromisszumot akar kötni, hanem megoldást akar találni.

A bajba jutott államok mihamarabb kapjanak pénzt, induljon el a hétéves költségvetése – ez a feladat. Erre kell összpontosítani. Ez szilárd pozíció

– húzta alá. A kormányfő az interjúban elmondta: nagy perspektívát lát a közép-európai országok együttműködésében. Mint fogalmazott, korábban az volt ezeknek az országoknak az alapvetése, hogy egymás rovására tudnak megerősödni, mostanra azonban kiderült, hogy együtt jobban meg tudnak erősödni. Ez új perspektíva – tette hozzá.

Ma a közép-európai államok újjászületése az egyik legfontosabb folyamat

– húzta alá a miniszterelnök. A kormányfő szerint Magyarországon világosan megnevezték azt a főszereplőt, aki szövi – mint pók a hálót – a szervezkedéseket: ő Soros György. A kormányfő szerint jobb lenne, ha hazamenne Amerikába.

Sorosnak nem lehet semmilyen befolyása sem európai politikai kérdésekben

– jelezte a kormányfő. Hozzátette: Soros már 2015–16-ban megírta, hogy azokat, akik nem engednek be bevándorlókat, meg kell büntetni. Orbán szerint az EP javaslata arról szól, hogy ha nem engedünk be migránsokat, megbüntetnek minket. A bevándorlás kapcsán a kormányfő kifejtette: a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon. A miniszterelnök szerint bár lehet, hogy néhányan azt gondolják, hogy a bevándorlás megoldja a problémákat,

a bevándorlás maga a probléma.

Orbán szerint amíg ő miniszterelnök, itt nem lesznek bevándorlók, “Magyarország a magyaroké” – húzta alá. Hozzátette: itt még így van, Nyugat-Európában már nincs így.

Ha egy országban 8–10 százalék lesz a bevándorló, akkor már csak arról lehet beszélni, hogyan éljenek együtt. A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincsenek ilyen problémáink, így el kell kerülni azt a helyzetet, hogy bevándorlóország legyünk

– fogalmazott. Annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem hozta le Soros Györgynek szóló válaszcikkét, Orbán Viktor úgy reagált:

ez a baloldali sajtószabadság.

Hozzátette: az európai vitakultúra alapján le kellett volna hozni a választ.

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁLLNI FOGJA A SARAT

A járványhelyzet kapcsán a kormányfő elmondta, hogy két csatatér van most: a kórházak és az iskolák.

A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük

– mondta a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kórházakban nincsenek biztató jelek; most mindenkit kitartásra biztat, mivel a korlátozásokból még két hét van. Jelezte: összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is.

Az egészségügy állni fogja a sarat

– tette hozzá. Megjegyezte: az iskolákban zajlik a pedagógusok célzott tesztelése. Úgy vélekedett, jövő hét elején általános kép lesz, de folytatódni fog a tesztelés. A kormányfő kiemelte, hogy a medikusok is nagy segítséget nyújtanak. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták:

13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd. December-január környékén kell bevezetni azt az oltási tervet, amikor még kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény.

Elmondta: a torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vehetik majd magukat az emberek; ez a program a jövő héten indulhat. Levélben és interneten lehet majd regisztrálni – mondta a kormányfő. Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről azt mondta, hogy Nyugaton többen zárnának a síszezonban. Arra kérte az embereket, ne fizessenek be nyugati síutakra.

Természetesen senkit sem lehet bezárni, de amikor hazaérnek, akkor nagyon komoly karanténkövetkezmények lesznek, mivel a sízések voltak a legfőbb gócpontok

– fogalmazott. A hazai korlátozások kapcsán elmondta: az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek karácsonykor.

Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. 8-10 nap múlva fog a kormány dönteni erről

– zárta az interjút a kormányfő.

PestiSrácok