- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Álljunk ki Bagdy Emőke mellett!

Bagdy Emőkével szemben az utóbbi napokban a pszichológus szakma egy része módszeresen hangulatot kelt. A támadást szakmai jellegű vitának hazudják, azonban nem más, mint megfélemlítési kísérlet azok ellen, akik mernek másképp gondolkozni, mint a liberális, gendersemleges tanokat hirdető mainstream.

Több mint ezer pszichológus adott ki állásfoglalást [1], amelyben kiállnak a – Dúró Dóra által ledarált [2] – Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. A dokumentumban elhatárolódnak „minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa, 2010-től professor emerita. Számos nagy sikerű könyvben és előadásban nagy szeretettel és humanizmussal tanít, nevel egy egész társadalmat.

A nagy szakmai múltú pszichológus-emerita asszony ellen azért keltenek a balliberális sajtó segítségével tendenciózusan hangulatot, mert Bagdy Emőke kiállt a gyermekek egészséges fejlődése mellett. Hangsúlyozandó, hogy a szakember nem a nemrég megjelent, a genderideológiát népszerűsítő kiadvány ellen emelt szót, hanem tudományos tényekre alapozva hívta fel a figyelmet a mesék által történő korai érzékenyítés veszélyeire. Hogyan vádolhatták meg mégis gyűlöletkeltéssel kollégái? – teszi fel a kérdést a petíció elindítója.

Bagdy Emőke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című adásában érvekkel támasztotta alá álláspontját, hogy miért tartja veszélyesnek azt az ideológiát, amely azt hirdeti, hogy nem kell építeni a biológiai nemre, hanem hagyni kell azt  kisgyerekre.

Ezzel az a probléma, hogy tízéves korig egy gyerek önismerete hiányos, amelyet a szakirodalom „önismereti zárlatnak” nevez, ráadásul a 3–6 éves kor egy nagyon érzékeny időszak.

Ebben a korban a kisgyereknek nincs realitástudata, fantáziavilága valóságérzék nélkül fogadja be az élményeket, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit „öntünk” a kisgyerek lelkébe ekkor

– hangsúlyozta a pszichológus. Egy meséskönyv szereplőivel a gyerek azonosul, mintát jelentenek neki, és ez a bevésődés jóval hosszabb lehet, mint maga a mese élménye. Így a mesék nem csupán érzékenyítenek, hanem formálnak is.

Az azonosulás egy nagyon különleges lelki mechanizmus, belénk van programozva. Ez az azonosulási folyamat a nemi viselkedést is meghatározza.

A határok kiszélesítése

Bagdy Emőke a genderideológiáról elmondta, hogy egy Európa-szerte „lázasan zajló gondolatrendszer”, amely a határokat tágítja. Ez a mostani uralkodó koncepció nem fogadja el a többség álláspontját. Hangsúlyozta, hogy

egyetért az elfogadás, a tolerancia fontosságával, de úgy vélte, hogy nem óvodáskorban kell ilyen mélységű ideológiával terhelni a gyerekeket.

Később lehet toleranciára és befogadásra nevelni, amikor a gyerek már rendelkezik társas együttműködési felelősséggel, de nem óvodáskorban, amikor az önismeret még hiányos.

Elmondta, hogy mélységes szomorúsággal töltik el a személyét ért támadások és minősítések. Úgy vélte, hogy vissza kell találni az egymás tiszteletén alapuló kommunikációs viselkedési formákhoz, a kulturált párbeszédhez, máskülönben a viták elfajulnak.

Mondjuk ki:

MI KIÁLLUNK BAGDY EMŐKE MELLETT!

A petícióhoz itt [3]lehet csatlakozni.

Hunhír.info – radio.hu – hvg.hu