- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ki segít a turizmuson?

Bár a fővárosi Fidesz-frakció a hazai turizmusban dolgozók megsegítésére kérte a főpolgármestert, Karácsony és stábja ezt elutasította [1], és ülnek a pénzen.

Ebben a tudatban és hangulatban indult útjára a péntek délutáni demonstráció, mely a “Mentsük meg a turizmust” nevet viselte. Tényszerű, hogy a kormány részéről sem hallunk túl sok felvetést arra vonatkozóan, hogy a turisztikai ágazatban dolgozók életét hogyan fogják megkönnyíteni, és az is tényszerű, hogy míg a tavaszi KATA elengedés a taxisokra vonatkozott, addig például a közel 4000 idegenvezetőre nem.

A tüntetés szervezői szerint a jelenlegi helyzetben több ezer regisztrált utazási iroda, buszos vállalkozás és idegenvezető, szállodaiparban, szálláskiadásban, légi és hajózási szektorban tevékenykedő vállalkozás és munkavállaló létfenntartása van komoly veszélyben. „Főnix manőver” című petíciójukban össze is foglalták [2] követeléseiket.

Fotó: Éles Julianna – Hunhír.info

A demonstrálók figyelmét felhívták, hogy az akció békés, politikamentes felvonulás. A felszólalók kiemelték, hogy magyar turisztikai vállalkozások értéket teremtenek, mivel külföldön képviselik az országot, a külföldiek fogadásával pedig értékkel gazdagítják. Sérelmezték, hogy az EU-nak nincs turizmuspolitikája, ez pedig a jelenlegi helyzetben hatványozottan érezhető. Tartanak attól, hogy jó szakemberek tömegével hagyják el a pályát megélhetési nehézségek miatt, ezt pedig nem szabad hagyni. Hiányolták a párbeszédet a kormány és a hivatalos szervek részéről, valamint a tájékoztatást, és nehezményezték, hogy a kormány nem kérte ki az érintettek véleményét az intézkedésekről.

Véleményük szerint a turizmus élénkülésére jövő nyárig esély sincs, ez pedig jelenleg 430.000, a turizmusban dolgozó ember életét érinti, ez pedig igen nagy szám.

A felszólalások végeztével a nagyjából 70-80 buszból álló menet elindult a Hősök teréről, érintve az Andrássy utat, a Széchenyi teret, a rakpartot, a Petőfi hidat, a Várkert Bazárt, a budai Várat, a Fő utcát, az Árpád hidat, a Hungária körutat, a Kerepesi utat, majd a BOK Sportcsarnoknál ért véget.

Varga Moncsi – Hunhír.info