- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hogyan ismerhetjük fel, ha testképzavarral küzd a gyerekünk?

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, amelynek két fő oka a szakemberek szerint a közösségi média befolyása vagy a rossz szülői minta. Az elégedetlenség érzése sokszor csap át testképzavarba, amely néhány jellegzetes tünet alapján jól felismerhető és kezelhető.

A testi megjelenéssel és a testsúllyal való elégedetlenség világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A brit Girlguiding női attitűdökre vonatkozó 2018-as felmérése szerint a 11–21 év közötti lányok 62 százaléka szeretne fogyni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet. Egy másik felmérés szerint a nyugati egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

Miért elégedetlenek magukkal a fiatalok?

Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann évek óta kutatja az evészavarokat, kiváltképp azok összefüggését a közösségi médiával: 8–9, illetve 13–15 éves lányokat vizsgáló 2013-as tanulmányában arra jutott, hogy az interneten töltött idő korrelál a vékony testkép és a soványságra törekvés internalizálásával. Hasonlóan látja a helyzetet Magyarországon Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója is.

„Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatóak vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de talán a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb veszélyt, hiszen ők még sokkal nehezebben ítélik meg, hogy mi a helyes és mi nem az”

– mondta a szakember, aki ugyanakkor nem csak a Facebookot és az Instagramot okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

„Sokszor a szülők testképzavara is rávetül a gyerekekre. Előfordul, hogy az anyuka vagy az apuka rossz követendő példát mutat, a gyerekek pedig a tőlük látott mintákból építkeznek. Arra is látok példákat, hogy valaki nem tudja elfogadni a saját testét, ezért a gyermekén próbálja behajtani az ellenkezőjét: például egy vékony anyuka azért piszkálja a lányát, hogy a több edzéstől gömbölyűbb legyen”

– nyilatkozta Bacsa Hédi.

Hogyan lehet felismerni a testképzavart?

A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén.

„A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében; akkor sem, ha 10 kilóval soványabb vagy 10 kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok. A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben különböznek a többiektől vagy mások, mint az elvárt. Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép”

– mondta Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója.

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit érzi magát, feltétlenül forduljon szakemberhez.

Nem mindenkinek van testképzavara azok közül, akik nem elégedettek a testükkel. Számukra két tanács a szakembertől, hogy könnyebben elfogadják önmagukat:

Hunhír.info