- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mi lesz veled, Mazsihisz? Folytatódik a magyarországi zsidó belháború

A Mazsihisz világi vezetése saját rabbitestületével kezdett háborúzni, miután a grémium minden kapcsolatot megszakított Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival.

Több, mint egy hónapja a Mazsihisz Hunyadi-téri rabbija ezt írta:

„Izrael kapta meg az összes előnyt és a kárpótlás többségét Németországtól rokonaink haláláért és szenvedéséért. A diaszpórában zsidók ellen elkövetett támadások legtöbbje, ha nem az egésze, és a biztonságra költött pénz az utóbbi időig (2018-ig) a miatt a káosz miatt volt, amit Izrael csinált 1948 óta. Mi szenvedjük el a következményeket, mi vagyunk a puha célpontok… Herzl küldetése megbukott, mert elkerülte a holokausztot, de rövidesen egy újat forral ki.”

Bár Fináli rabbi korábban is többször keltett feltűnést a közösségi oldalakon közzétett, sokak szerint Izrael Államot és ortodox zsidó közösségeket, tekintélyes vallástudósokat sértő bejegyzésekkel, úgy tűnik, a neológ rabbikarnál most telt be a pohár, és múlt heti ülésükön levelet írtak az izraeli nagykövetnek, melyben elhatárolódtak kollégájuk közéleti tevékenységétől. Erre már a világsajtó is felfigyelt.

A Mazsihisz világi vezetése azonban erre — sokak meglepetésére — hadat üzent a saját rabbikarának, és a legsúlyosabb nyomásgyakorlással próbálja ellehetetleníteni a testület munkáját, ezzel indirekt módon éppen Fináli rabbi tevékenységét legitimálva.

Hunhír.info – Neokohn