- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Heller Ágnes emlékkövet kapott Füreden

Közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap délelőtt a balatonfüredi régi zsidótemetőben rendezett megemlékezésen, amelyen az egy éve elhunyt judeobolsevik magyargyűlölő, Heller Ágnes filozófusra emlékeztek.

Az évforduló alkalmából emlékkövet állítottak magánkezdeményezésből. Olti Ferenc, a kezdeményezés szervezője közölte: a temetőben látható sziklán, ami a Tamás-hegyi murvabányából származik, sokszor ültek Heller Ágnessel hosszan beszélgetve az életről és a nagy kérdésekről.

A rendezvényen bejátszottak egy Heller Ágnessel 2006-ban készített interjút, amiben arról beszélt, számára milyen sokat jelent a Balaton és Balatonfüred.

Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szavait tolmácsolta, illetve a filozófussal kapcsolatos személyes élményeiről beszélt.

– Hangja és tekintete nagyon hiányozni fog nekünk, de a szikrázó intelligenciája és rendíthetetlen szabadságszeretete továbbra is közöttünk fog élni

– idézte az elnök szavait.
Heller Ágnes szikrázó eleganciája hiányozni fog Macronnak

Az eseményen Johannes Haindl a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete hangsúlyozta, hogy a kompromisszummentes, intellektuális őszinteség emelte ki Heller Ágnest, ami a gondolkodásmódját egészen különleges módon autentikussá és hitelessé tette.

Izrael Állam nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman emlékbeszédében idézte Heller Ágnes szavait, ami szerint a szabadság felelősséggel jár, nem csak magunkért, családunkért, környezetünkért, hanem felelősségteljesnek kell lennünk az emberiségért is. Hozzátette, hogy erősen hitt benne, hogy a szabadság nem csak az egyéni, hanem mindenkinek jár.

Heller Ágnes 90 éves korában 2019. július 19-én hunyt e [1]l.

A magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakja volt, de közéleti szerepvállalása is országosan ismertté, nemzetibb körökben hírhedtté tette.

Hunhír.info – Neokohn