- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Deák téri kettős gyilkosság: A tiltás ellenére megtartja megemlékezését a Mi Hazánk

A BRFK tájékoztatása szerint szabálysértést követ el, aki részt vesz az Országos Roma Önkormányzat épülete elé meghirdetett gyűlésen. A Mi Hazánk Mozgalom a tiltás ellenére megtartja a ma 18 órára szervezett kegyeleti megmozdulását a Deák téren brutálisan meggyilkolt két fiatal emlékére.

A rendőrség szerint az Országos Roma Önkormányzat (Budapest VII. kerület, Dohány utca 76.) épülete elé tervezett megmozdulásról e-mailben tájékoztatták a BRFK-t, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megítélése szerint a tervezett rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül.

A rendezvényt megtartani szándékozó politikai párt vezető tisztségviselőit a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról – tudatta honlapján a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben kihirdetett intézkedések körében, a rendezvények megtartásával kapcsolatban továbbra is hatályban van a 46/2020. (III.16.) kormányrendelet. A hivatkozott rendelet vonatkozó pontja alapján: „rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.” A kormányrendelet értelmében, aki veszélyhelyzet idején rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.

A rendőrségi közleményre reagálva Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke közölte: pártja a rendőrségi félretájékoztatás ellenére megtartja cigánybűnözés elleni felvonulását, illetve kegyeleti megemlékezését a Nemzeti Jogvédő Szolgálat biztosításával.

A Mi Hazánk Mozgalom a belügyminisztert arra kéri, vizsgálja felül a BRFK álláspontját és inkább a cigánybűnözőkkel szemben lépjen fel.

Amennyiben a helyszínen megjelenőket mégis távozásra szólítják fel, s a közös vonulást a rendőrség nem biztosítja, úgy mindenki egyénileg sétálhat át a Deák téri mécsesgyújtásra, a Kresz szabályainak betartásával – emelte ki Novák Előd.

A párt szerint valójában a rendőrségnek soha nem is kell engedélyeznie a tüntetéseket, azokat pusztán be kell jelenteni, de egy kegyeleti megemlékezésnél még az sem szükséges. Novák Előd kiemelte: a rendezvény nem minősül a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek. A keresztállítási rendezvényeikről is csak tájékoztatni szoktuk a rendőrséget, azokat sem minősítik a Gyt. hatálya alá tartozó gyűlésnek – tette hozzá.

Ahogy most temetések is tarthatók, ugyanúgy azokhoz köthető kegyeleti megemlékezések is, s ahogy az „eltérő kultúrájúak” szokásait tiszteletben tartja a rendőrség, úgy a mi kegyeleti megemlékezésünk sajátos részleteit is tolerálnia kell – fogalmazott közleményében Novák Előd.

A Mi Hazánk felkérte a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot, és figyeljenek a szükséges távolságtartásra is. Dr. Gaudi-Nagy Tamás vezetésével jogvédelmi biztosítást nyújt a rendezvényen az NJSZ, de bíznak benne, hogy nem kerül sor rendőrségi túlkapásra.

A Becsület napi megemlékezéseket politikai indokkal betiltó, ám a homoszexuális propagandafelvonulásokat garázdasággal együtt is tudomásul vevő Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól nem meglepő a mostani beavatkozási kísérlet, de a Mi Hazánk szerint inkább a cigánybűnözőkkel vagy azokkal a drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia, akiket már egy kisiskolás is megtalál, de a rendőrség nem.

neva – Hunhír.info