- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tanítási szünetet sürget a pedagógus szakszervezet és a Jobbik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett pénteki nyílt levélben szorgalmazta ismét a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Hangsúlyozták: a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is. Ha az intézkedés mégsem lépne életbe, azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy ott, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike érintett a vírus által, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárással lehessen az intézményt bezárni. 

Hozzátették, ha a kormány nem reagál a felvetésekre, arra biztatják majd a szülőket, hogy igazolják gyermekük távollétét. Ott, ahol a házirend nem szabja meg a szülői igazolások felső határát, korlátlan igazolásra is van mód, ahol pedig van felső határ, azt kérik, hogy a diákönkormányzat, a szülői közösség kezdeményezze a nevelőtestületnél a házirend módosítását.

Kitértek a kormányfő reggeli rádiónyilatkozatára is, miszerint az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, “akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat.” Mint írták, a PDSZ-nek erről más az álláspontja. Semmilyen jogi alapja nincs annak szerintük, hogy az iskolák átmeneti bezárásával a tanítási évet meg kellene ismételni. Egy-két vagy több hónapos szünet esetén törvénymódosítással és a források átcsoportosításával kellene megteremteni a távoktatás törvényi feltételeit – mutattak rá.

Kiemelték a távoktatás alapfeltételei adottak, minden közoktatási intézményben az e-napló és a Kréta online rendszer be van vezetve.

Az iskolák mihamarabbi bezárását sürgette a koronavírus-járvány megfékezése érdekében Ander Balázs, a Jobbik alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A vírus terjedését talán hathatósan meg lehetne állítani, ha meghallaná a kormány a javaslatunkat – mondta, hozzátéve: két tucat államban tették már meg ezt a lépést, a 28 uniós tagállam közül 15, a négy visegrádi állam közül pedig a többi három már meghozta ezt a döntést.

Noha ellenzéki párt vagyunk, támogatjuk a kormány azon lépéseit, amelyek valóban a járvány megfékezését szolgálják, viszont azt senki ne várja el tőlünk, hogy asszisztáljunk mindenféle sületlenséghez – mondta, ismét sürgetve “a védekezés főembere”, a szerinte a feladatra teljesen alkalmas Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere menesztését.    

A Jobbik számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága és megnyugtatása – jelentette ki, rendkívül károsnak nevezve a kormány “csak azért is vagy csak azért sem” mentalitását, mert szerinte ez az oka, hogy – szemben pártja javaslatával – nem zárják be az oktatási intézményeket.    

Nem a tanárokat kell fenyegetni fizetésmegvonással, nem a gyermekeket zsarolni azzal, hogy nem lesz bizonyítvány és ugrik a tanév, hogyha elfogadják a Jobbik javaslatát – jelentette ki Ander Balázs, a Jobbik alelnöke.    

Közlése szerint az olaszországi modell megmutatja, hogyan lehet ebben a helyzetben is bért fizetni a pedagógusoknak, a távoktatás bevezetésével pedig el lehet kerülni, hogy az elmaradt órák magas száma miatt évet kelljen ismételniük a diákoknak.

MTI