- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Már óbégatnak az antifák a kitörés túra miatt

1997-től évente egyszer, februárban teljesítménytúrával megemlékeznek a budai Várból való kitörésre, de nem sok olyan esztendő volt eddig, amikor ne kísérte volna valami botrány az eseményt. Természetesen nem a kitörés túra résztvevői vagy szervezői oldaláról hallatszik soha a hangulatkeltés, a még mindig hangos kisebbség zajong. Most is.

Petícióban kérik a Teljesítménytúrázók Társaságának (TTT) elnökétől, hogy ne reklámozza és főleg ne díjazza a Budapest Kupa keretein belül az idei “neonáci” Kitörés Emléktúrát, melyet a Börzsöny Akciócsoport szervez.

„A Kitörés Emléktúra nem tekinthető ártalmatlan sporteseménynek: a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája, amely során a résztvevők a kitörés órájában a hegyeken át végigmennek azon a 60 kilométeres úton, amelyet a katonák tettek meg, hogy elérjék a német-magyar vonalakat” – olvasható a “civil” petícióban [1], amelyet dr. Jakab Annamáriának, a TTT elnökének címeztek.

Valóban egy kis csoport jajveszékeléséről van szó: a rettegők eddig százan írták alá a petíciót.

Kitörés 60, 35, 25

Az idei emléktúrát február 8-9. között szervezik meg, a hagyományok szerint három különböző táv teljesítésében lehet részt venni. A 60 kilométeres táv kiindulópontja a budai Vár, célpontja Szomor; a 35 kilométeres táv a Virágos-nyeregből indul, végállomás szintén Szomor; a 25 kilométeres táv csoportja szintén a budai Várból, a Kapisztrán téri Kitörés emléktáblától indul, az emlékezők a Virágos-nyeregbe érkeznek. Emléklap és kitűző dukál a teljesítés jóleső érzése mellé. Nevezni mindhárom esetében online [2]lehetséges.

A természet-, sport- és történelembarát résztvevőket valószínűleg nem hatja meg a petíciógyűjtés és a jajveszékelés, és valószínűleg nem gondolkodnak el a létjogosultságán sem. Tudjuk, vannak, akik nem szeretnek közösködni, mégis érdekes lenne pár nyeszlettet bevonni, ne a fűtött szobából óbégassanak, hanem próbálják meg az önfegyelmet, kitartást igénylő erőpróbát végigjárni (jó, bőven elég lesz a 25-öset is), hátha közben az agyuk is kitisztul a télben.

A szervezők egyébként hangsúlyozzák, hogy a Kitörés Emléktúra sportrendezvény és történelmi megemlékezés. Politikai célja nincsen. Különlegességét az adja, hogy több ellenőrzőponton [3] is katonai hagyományőrző csapatok mint szereplők mutatják be a korabeli hadviselő feleket. Mielőtt pedig esetleg egy-egy horogkereszt látványa kiverné a biztosítékot (a vörös csillag nyilván nem), siettek is közölni, hogy az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek. A hagyományőrző szereplőknél látható “fegyverek” vagy makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban). A szervezők és az ellenőrzőpontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják! – hívják fel a figyelmet.

Mint írják, a túra célja, hogy minden év februárjában megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet — és ezzel együtt Nyugat-Európát — a bolsevik Vörös hadsereggel szemben.

A tiltakozók petíciójukban azt állítják, hogy az idei felvonuló szervezetek között ott lesz Németországból a Der Dritte Weg, a Die Rechte és a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból. Magyar részről pedig Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour.

Jóllehet a rettegők szerint a túrától a Magyar Természetjáró Szövetség is elhatárolódott, erre utaló jeleket nem találni sem a holnapjukon, sem pedig Facebook-oldalukon. Állítólag a Fővárosi Önkormányzat is vizsgálatot indított, de Karácsony Gergely főpolgármestert még nem hallottuk sikítani.

neva – Hunhír.info