- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Vona Gábor a Jobbikról, Jakabról, Trianonról

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Az újabb törvényjavaslatot kezdeményező ex-Jobbik-elnök Vona Gábor erre mind válaszolt az Azonnalinak.

Közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt és a médiahatóság vezetőjét – ezt javasolta a politikusból vloggerré lett Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány elnökeként csütörtöki sajtótájékoztatóján. Vona szerint a felsorolt tisztségekről ötévente, az önkormányzati választással egy időben kellene dönteni, nem pedig az országgyűlési választásokon, amely sokkal inkább szól a pártpolitikáról. Szerinte így megakadályozható lenne, hogy egy politikai erő, ha kétharmados felhatalmazást is kap, „mindent vigyen”.

Vona Gábornak nem ez az első javaslata: arról, hogy politikai pártok ne indulhassanak az önkormányzati választásokon, már beadott egy törvényjavaslatot, ám ezt egyetlen párt sem karolta fel. Második javaslatát pedig – ami arról szól, hogy legyen egy emléknapja a cigány hősöknek is [1] – éppen csütörtökön küldte szét a parlamenti frakcióknak, illetve független politikusoknak.

Ebben ő március 20-át, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napját jelölte meg az emléknap dátumaként, miután a székelyföldi nagyvárosban 1990-ben ezen a napon az anyanyelvi oktatásért tüntető erdélyi magyarokra románok támadtak rá a román kormányerők támogatásával. Ekkor történt, hogy a környékről magyar nemzetiségű cigányok érkeztek megvédeni a magyarokat. Vona szerint bár érdemes lenne ezért erre a napra tenni az emlékezést, de más dátumnak is örülne, ha az megvalósul.

Vona Gábor sajtótájékoztatója után az Azonnalinak interjút is adott. Hangsúlyozta: bárkinek örülne, ha benyújtaná javaslatát, Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencen át Jakab Péterig.

Ha már Vona említette Jakabot, az Azonnali arra is rákérdezett, mit szól ahhoz, hogy mégsem lett belőle a Jobbik elnöke. A vlogger szerint ugyanis Jakab jó választás lett volna. 

„Ami késik, nem múlik” – értékelte Vona a helyzetet. Hangsúlyozta: alapvetően nem szereti kommentálni a Jobbik ügyeit, nem tartja elegánsnak, de szerinte hiba volt, hogy nem választották meg Jakabot. „Úgy éreztem, párton belül és párton kívül is van igény a Péter elnökké választására, nagyon népszerű politikussá vált és a Jobbiknak most szüksége van egy lendületes vezetőre”.Vona egyébként a jelenlegi Jobbik-elnök, Sneider Tamás elnökségét is jónak tartja, ugyanis bár nem volt látványos a munkája, de megmentette a pártot attól, hogy bedarálja a kormány.

Vona szerint viszont most egy olyan vezető kell a Jobbiknak, aki nemcsak megőrzi azt, ami van, de lendületet is tud adni. A felvetésre, hogy Jakabot azzal kritizálták, hogy sokat akart, mert hosszabb mandátumot kért, és azt, hogy ő dönthesse el, kik az alelnöki, úgy reagált: ő azért megértő ezzel, mert annak idején Jobbik-elnökként volt, hogy ő is volt, hogy megvétózta egy-egy alelnök indulását. Igaz, bár a vétózást nem bánta meg, de volt olyan érintett, akitől bocsánatot kért miatta. Igaz, például Novák Elődtől nem, mert annyira más volt a jövőképük, hogy vele nem tudta volna összetartani a pártot.Így Vona szerint ha Jakab elvállalja az elnökséget – amit eredetileg nem szeretett volna –, akkor meg kell neki adni azt a szabadságot, amit kér, hogy nyugodtan tudjon dolgozni.

Végül, hogy megkönnnyebbülés volt-e neki kilépni a Jobbikból, azt mondta, semmit nem érzett már, mert ezt a döntést még év elején hozta meg, de Sneider Tamás kérésére csak a két idei választás után lett hivatalos. „Úgy érzem, jó szívvel. kölcsönös tisztelet és szeretet mellett váltunk el. Ez nem egy szakítás volt, hanem úgy éreztem, hogy elvégeztem, amit tudtam a pártpolitikában.”

Vona Gábort arról is kérdezte az Azonnali, mit szól ahhoz, hogy Romániában nemzeti ünnep lehet a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e. „A javaslat rossz, pontosan az ellenkező irányba visz, mint amerre haladnunk kéne. Trianon jövőre százéves lesz. Jól láthatóan a magyarságban ez a seb a mai napig nem gyógyult be, és hogyan is tehetné, ha sok esteben azt látjuk, másodrendű állampolgárokként kezelik őket?” Egyébként attól tart, hogy „a hülyék vagy a hangosabbak fogják tematizálni ezt a vitát mindkét oldalon, és el fog halkulni a józan hang”.

Szerinte ilyenkor az lenne a jó, ha nem a magyar kormánynak, hanem a román politika józanabb részének volna annyi ereje, hogy megállt parancsoljon. Hiszen a magyar diplomácia kényszerpályán lesz, tiltakoznia kell.   

Hozzátette: az itthoni, „Nélküled” című szám körüli balhé is azt igazolta, még sok a zavar a fejekben. Hogy ő felállt volna-e a dalra, arra azt mondta: mindig is felállt rá. Elmondta, amikor Jobbik-elnök lett, és 2007-ben megjelent ez a szám, amit akkor még kevesen ismertek, ő annyira megszerette, hogy megkért egy ceglédi énekesnőt, hogy kísérje el őt az országjárására, és mindig ezzel a dallal kezdődtek az előadásai. Hozzátette: a másik oldalról azt nem érti, hogy az, ha valaki ülve marad alatta, az miért zavaró, „ez nem a Himnusz, nem a Szózat, tehát nincs ilyen jellegű kötelezettsége, és bár én nem értek ezzel egyet, de elfogadom azt, ha valakinek ez a dal nem azt jelenti, mint nekem”. 

Hunhír.info – Azonnali