- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Újra lehet buzikat nézegetni a Városházán

A nagy hírt maga Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebook-oldalán. Megszüntette a Városháza azt a korábban, még Tarlós István által kezdeményezett pert, amelyet az előző városvezetés az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik döntése ellen indított. Az EBH azért marasztalta el a fővárost, mert kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából. Az új városvezetés azért állt el a pertől, mert fontosnak tartja a párbeszédet és a civil hangokat. Nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt. A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a főváros döntését.

Karácsony Gergely szerint “a civil szervezeteknél felhalmozott tudást bűn lenne nem használni egy város vezetésétől”. Amilyen elánnal Karácsonyt átjárja a melegség, alig várjuk, mi lesz a következő lépése, hogy magába és kollégáiba szívassa az elképesztő tapasztalatot.

A nagy sajtóvisszhangot kavaró eljárás során a Tarlós által vezetett Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve az volt, hogy a Hivatal munkatársainak az LMBTQI témájú oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. A Háttér Társaság azonban úgy vélte, a hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan, a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről.

“Ráadásul a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira a Hivatal munkatársainak az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében igenis szükségük van. Ezt támasztotta alá, hogy más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta” – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Az EBH megállapította, hogy a korábbi vezetésű Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben, továbbá hogy a Hivatal magatartásával az egész LMBTQI közösségnek hátrányt okozott, illetve megalázta őket – magyarázzák Karácsonyék.

Az EBH több szankciót is kiszabott a Főpolgármesteri Hivatalra, amely közigazgatási perben támadta meg a határozatot. Ettől a pertől álltak el Karácsonyék, és egyúttal vállalták, hogy sem az  LMBTQI, sem más civil szervezetek oldalait nem fogják blokkolni a  jövőben.

“A civil szervezeteknél felhalmozott tudást bűn lenne nem használni egy város vezetésétől, ezért mi nem is szeretnénk ebbe a hibába esni. Azt is megígérhetjük, hogy sem az LMBTQI, sem más sérülékeny csoporttal szemben nem fogunk diszkriminációt alkalmazni a Városháza falain belül és kívül sem”- nyilatkozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

– A kezdetektől egyértelmű volt, hogy az LMBTQI szervezetek oldalainak blokkolása diszkriminatív, jogszerűtlen és ésszerűtlen. Üdvözöljük, hogy a Városháza visszalép a pertől. – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Hunhír.info