- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Novák Előd: Folytatódó keresztállítási missziónk a teológia tükrében

A kereszténység ünnepei közül a karácsony az, melynek lényege a mai világban a leginkább torzult. Ezért 2002-ben az Ifjú Magyarok Egyesületének elnökeként kezdtem, majd 2003-tól a Jobbik szervezőjeként, 2018-tól pedig a Mi Hazánk Mozgalom keretében folytatom keresztállítási missziónkat a karácsonyváró adventi időszakban szerte az országban. A kereszténység általános jelképének forgalmas közterületekre helyezésének fő célja, hogy az emberek megálljanak egy pillanatra a karácsonyi bevásárlási láz miatti rohanásban, és elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén… A keresztállítási misszió tehát egyfajta tüntetés is népünk fogyasztói társadalommá való züllesztése ellen.

Karácsony üzenete ma is ez az örömhír: „Velünk az Isten” (Mt 1,23). Mi azt is hirdetjük vele, hogy a kereszténység gondolatvilága mindennapunk része kell legyen, így jelképesen a kereszteket sem engedjük a templomokba zárni. Ezen eszmeiség alapján javasoltuk a hit- és erkölcstan bevezetését az iskolákban vagy épp az egyházi esküvő állami elismerését, hogy ne járjunk úgy, mint Antall József, akitől csak a halálos ágyán tudhattuk meg, hogy elvileg keresztény Magyarországot akart, a kormányzása viszont nem tükrözte ezt.

A keresztállítási misszióval már jó néhány éve hazafias küldetést is teljesítünk: a magyar címerben is szereplő, apostoli kettőskereszteket állítjuk fel. A társadalom egyik legfőbb összetartó ereje ugyanis az egészséges nacionalizmus, a hazaszeretet, melyet szintén nem engedhetünk kirekeszteni a közgondolkozásból.

Keresztállítási missziónkat sok településen nem engedélyezte a politikai vezetés. Igyekeztek tiltott jelképnek nyilvánítani a keresztet, vagy legalábbis közterületi felállítását akadályozni, „mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük. Ő a zsidóknak ugyan botrány, a pogányoknak meg ostobaság, a meghívottaknak azonban, akár zsidók, akár görögök: Krisztus Isten ereje és Isten bölcsessége.” (1Kor 1,23-24)

Dr. Kiss Imre szeged-csanádi rk. püspöki helynök a 2004-es szegedi keresztállításunkon ezt mondta: „Advent, karácsony… és kereszt? Hogy jön ide a kereszt? Miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk? Nem rontja le hangulatunkat egy keresztfa? Nem! A kereszt advent-karácsony legmélyebb értelmére mutat rá. Ha karácsony a szeretet ünnepe – hát a legnagyobb szeretet a kereszten mutatkozott meg. Aki karácsonykor megszületett, annyira szeretett bennünket, az embert, hogy életét adta értünk. Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja másokért.”

Az adventi keresztállításunkon fogást keresők rendszeresen felteszik e kérdést: miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk inkább? A kereszt azonban elsősorban nem a húsvét, hanem a kereszténység jelképe. Mi pedig pont arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a karácsony nem a fenyő ünnepe, vagy az ajándékozásé, hanem a kereszténységé: Krisztus eljött, hogy meghaljon értünk. „Ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért” (1Jn 4,10). Megszületett a Megfeszített! – fogalmazhatjuk meg tömören azt, hogy Jézus megtestesülése és megváltó szenvedése nem választható szét egymástól; azért jött el közénk, hogy életét a kereszten szeretetből elveszítse.

A kereszt tehát nem a húsvét, hanem az egész kereszténység jelképe; nem véletlen, hogy a templomok tetejéről se szedik le a keresztet a húsvéti időszak végén… A jászol szép, de inkább a templomokba való, a forgalmas közterületeken manapság sajnos csak szemétkosárnak használnák. A kereszt viszont egy felkiáltójel, mely felhívja a figyelmet az ünnep valódi (keresztény) értelmére. És tövében rendszerint ott egy adventi koszorú is…

Aki még mindig annál a teológiailag megalapozatlan kötekedésnél tart, miszerint „a fakeresztek nem illenek a karácsonyhoz”, annak – de csak annak – nem ajánlom Nyirő József A Megfeszített című filmdrámáját. Ugyanis míg mi csak Krisztus megszületését és megváltó szenvedését hoztuk összefüggésbe, addig a kiváló erdélyi író 1948-ban írt művében még messzebb megy: a Trianonban ártatlanul halálra ítélt Magyarországról is Jézus megfeszítésére asszociál. (Bár a filmdrámából jellemző módon a mai napig sem készült mozgókép, az ezredévben bemutatásra került ugyanezzel a címmel egy nagyszerű rockopera Koltay Gábor rendezésében.)

A keresztállítási missziót tehát folytatjuk. „Velünk az Isten!”

Novák Előd