- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hadházyékra már ki kellett találni valamit

Kitiltás és akár egyéves fizetésmegvonás járhat a renitens parlamenti képviselőknek – írta az Index cikkére hivatkozva a Mandiner, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-posztja alapján. Szabó azt írta, hogy fideszes képviselők nyújtanának be egy módosítást az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ami tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben.

Szabó Szabolcs szerint a törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár hat hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy az ülés, a vita illetve a szavazás menetét hátráltatja, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza. Az Országgyűlés elnöke a fizikai erőszakot alkalmazó képviselőt akár hatvan naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a parlamentből, de harminc napra azt a képviselőt is kitilthatják a Tisztelt Házból, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

A tervezett módosítás értelmében, ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el. A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik. Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

Titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja szavazati jogát – olvasható a Szabó Szabolcs által megosztott módosító indítványban. A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben, amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, illetve az ülés, a vita, a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik, vagyis akár tizenkét havi fizetést is megvonhatnak a renitens képviselőtől.

PestiSrácok