- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Karácsonynak a Liget jutott először eszébe – Talán beugrik más is

Karácsony Gergely, Budapest frissen megválasztott főpolgármestere az Index kérdésére elmondta: minden fővárosi cég vezetését nyílt pályázaton hirdetik meg.

Ha a BKK vezetői pozíciójára jelentkezik Vitézy Dávid, korábbi BKK-vezér, akkor azt örömmel fogadjuk – fejtette ki Karácsony Gergely a lapnak élőben nyilatkozva, aki többször megismételte: nyilvános pályázatok jönnek a cégek vezetésére.

Az alakuló ülésen módosítjuk a Liget építési szabályzatát. Ennek a jogtechnikai részét még kitaláljuk. Az új szabály nem teszi lehetővé, hogy új épület létesüljön a Városligetben – mondta.

Már januárban világossá tettem, hogy nem szeretném beépíteni épületekkel a Városligetet. Akkor még nem volt a múzeumoknak építési engedélyük. Azóta volt, amelyik szerzett – fejtette ki Karácsony Gergely, utalva arra, hogy amelyiknek nincs építési engedélye jelenleg, annak a jövőben nem is lesz. Stratégiai cél, hogy leálljon a Városliget beépítése – fogalmazott. Visszavonjuk azokat a döntéseket, amelyek a Római-parti mobilgát építésére engedélyt adtak – tette hozzá.

A budapesti tömegközlekedésről kifejtette: ez a terület folyamatosan alulfinanszírozott. De emellett is végre tudjuk hajtani fokozatosan, hogy 14 éves korig a BKV-bérlet ingyenes legyen. Idén azt tervezik, hogy 7 éves korig legyen ingyenes a BKV-bérlet. Pontos számaik arra vonatkozóan nincsenek, hogy ez mekkora plusz kiadással jár a fővárosi költségvetés számára, mert nem publikusak ezek az adatok.

A bérlet árakat nem emeljük, sőt csökkenteni akarjuk – húzta alá. Az éves bérlet ára kapcsán emelte ki ezt, megemlítve, hogy Bécsben a lakosok 70%-ának van bérlete.

Lesz-e gyaloghíd a Lánchídból – hangzott a kérdés. A felújítás tapasztalatait fel lehet használni arra, hogy elgondolkozzunk azon hosszú távon, hogy autómentes legyen a híd – válaszolt.

Portfolio – Hunhír.info